Bjelić otvorio „Dan dobavlјača – metal, plastika, guma 2019“

U Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma otvoren je tradicionalni skup „Dan dobavlјača – metal, plastika, guma 2019“, koji je ove godine posvećen pratećoj automobilskoj industriji, sa naglaskom na sektoru obrade metala, plastike i gume.

Otvarajući manifestaciju, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić istakao je da je u savremenom poslovanju uloga dobavlјača nezaobilazan faktor u funkcionisanju privrede.

– Uveren sam da manifestacija “Dan dobavlјača” predstavlјa pogodan mehanizam za promociju privrednih mogućnosti kojima raspolaže AP Vojvodina i priliku za razmenu iskustava radi postizanja maksimalnog efekta u jačanju svih aktera koji doprinose razvoju naše privrede – poručio je Bjelić.

On je podsetio na to da je Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu u poslednje tri godine privrednim subjektima dodelio milijardu i sto miliona dinara iz posebnog budžetskog fonda za nabavku proizvodne opreme i nova radna mesta.

Kako je sekretar Bjelić rekao, 120 korisnika ovih sredstava je uz subvencije znatno podiglo produktivnost i proširilo proizvodnju, a zaposlenost je porasla za čak dve hilјade novih radnih mesta.

Takođe, kako je Bjelić istakao, veliki deo sredstava usmeren je i u jačanje institucionalnih kapaciteta jedinica lokalne samouprave i stvaranje uslova za učešće naših opština na velikim sajamskim manifestacijma gde se uspešno promovišu brojni potencijali Vojvodine.

Direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželј izrazio je nadu da će današnji skup, kao i proteklih godina, povezati domaće i strane kompanije, čime će se povećati izvozni potencijal naših preduzeća i podstaći ih da uđu u dobavlјački lanac stranih firmi na teritoriji Vojvodine i u inostranstvu.

Ovogodišnji „Dan dobavlјača“ okupio je 190 učesnika iz 85 kompanija u Srbiji, Mađarskoj, Austriji, Slovačkoj, Severnoj Makedoniji, Sloveniji i Rumuniji, a među njima su kompanije „Novares“, „Grundfos“, „EBM Papst“, „Dana“, „Janfeng“, „Termovent SC“, Industrija mehanizacije i traktora, „Aling Konel“, „Termometal“, „Goma lajn“, „Not autofleks“ i dr. Manifestaciju je organizovala Razvojna agencija Vojvodine, a generalni sponzor je kompanija „Elmed“.