Završna konferencija projekta “Renewable Energy Sources for smart sustainable health Centers, University Education and other public buildings – RESCUE”

Novi Sad, 27. decembar 2021. godine – Pomoćnica pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vidosava Enderić učestvovala je na završnoj konferenciji projekta “ Renewable Energy Sources for smart sustainable health Centers, University Education and other public buildings – RESCUE”, sufinansiranog od strane Evropske unije u okviru Intereg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020. godine. Konferenciji su prisustvovali i predstavnici partnerskih institucija: Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu, Klinički centar Vojvodine, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Sveučilište u Slavonskom Brodu i Klinički bolnički centar Osijek.

Pomoćnica pokrajinskog sekretara Vidosava Enderić istakla je značaj prekograničnih projekata i u vezi sa tim rekla da kvalitetna realizacija prekograničnih projekata koji se odnose na obnovljive izvore energije, među kojima je i projekat „RESCUE“, doprinosi sa jedne strane smanjenju negativnih efekata postojanja granica kao administrativnih, pravnih i fizičkih barijera, ali isto tako i promociji i unapređenju korišćenja različitih oblika obnovljivih izvora energije u prekograničnoj oblasti.

U svom obraćanju pomoćnica Enderić ocenila je da ovaj projekat uspešno demonstrira inovativni pristup obnovljivim izvorima energije za javne zgrade, kao i značaj saradnje na bilateralnim projektima koji imaju za cilj uspostavljanje zajedničkog istraživačkog i obrazovnog okvira u prekograničnom regionu.

„Uvođenjem energetski efikasnih pametnih sistema upravljanja energijom u zgradama, ovaj projekat promoviše održivo rešenje sa niskim sadržajem ugljenika za zdravstvene centre i zgrade univerzitetskog obrazovanja, demonstrirajući primenljivost na druge javne zgrade“, izjavila je Enderićeva, nakon čega je čestitala učesnicima na uspešnoj realizaciji projekta.

Ona je naglasila da će Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i u budućnosti ulagati trud i napor da se pospeši konkurisanje svih institucija sa teritorije AP Vojvodine za prekogranične programe, jer svaki projekat doprinosi stvaranju prekograničnih mreža i partnerstava, razvoju zajedničkih prekograničnih aktivnosti i time oživljavanju privrede, zaštiti prirodne i životne sredine, te povećanju socijalne kohezije programske oblasti.

Događaju su prisustvovali i pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj dr Saša Igić, prorektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Nikola Jorgovanović, kao i partneri iz R. Hrvatske.