Završen projekat prekogranične saradnje Mađarska-Srbija „Zdravstveni turizam-dobar turizam“

Danas je u Medija centru Vojvodine održana završna konferencija povodom finalizacije projketa Interreg-IPA programa prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije pod nazivom „Zdravstveni turizam- dobar turizam: Zajednički razvoj medicinskog i zdravstvenog turizma u prekograničnom regionu Mađarske i Srbije“.

Partneri na projektu čija je vrednost nešto više od pola miliona evra su Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu sardnju i lokalnu samoupravu iz Srbije i Županija Bač-Kiškun iz Mađarske.

Pozdravljajući učesnike konferencije, pomoćnica sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Vidosava Enderić izrazila je zadovoljstvo što je na dobroj političkoj platformi uspešno realizovan još jedan projekat prekogarnične saradnje u čijem cilju je osnaživanje ekonomije pograničnog područja oslanjanjem na dobre turističke potencijale i kapacitete, kao i bogate prirodne i termomineralne resurse ove oblasti.

„Nema sumnje da će rezultati projekta imati konkretne benefite za ukupan regionalni razvoj AP Vojvodine, njenu lokalnu konkurentnost i dinamičan i prosperativan razvoj lokalnih jedinica kao i turističkih destinacaija koje odlikuje i mogućnost pružanja viskokvalitetnih zdravstvenih usluga“, poručila je Enderićeva.

U cilju što efikasnijeg privlačenja turista iz susednih zemalja Srednje Evrope na duže boravke u regionu, projekat „Zdravstvena tura“ predstavljen je na sajmovima turizma u Študgartu, Budimpešti i Beogradu.

Ekspertski tim koji su sačinjavali stručnjaci iz oblasti turizma, zdravstva, marketinga, prava i ekonomije iz Srbije i Mađarske a koji su zajednički radili na analizi stanja, ocenio je da je identifikovana aktuelna zdravstveno-turistička ponuda kao i raspoloživi resursi u regionu. Kako je tokom konferencije rečeno Srbija se izdvaja po bogatoj ponudi usluga u oblasti rekonstruktivne i estetske medicine i stomatologije, kao i brojnim izvorima mineralne vode sa terapeutskim svojstvima.

Takođe, izrađen je razvojni plan za buduća infrastrukturna ulaganja u oblasti medicinsko-zdravstvenog turizma za po jednu lokaciju u Vojvodini i Bač-Kiškun županiji. Na teritoriji Vojvodine razvojni plan pripremljen je za lokaciju Stražilovo u Sremskim Karlovicima dok je za oblast Bač-Kiškun županije odabran grad Kiškunhalaš.

Video konferenciju možete videti na ovom linku: https://youtu.be/pjgQ21LWXak