AP Vojvodina i japanska Prefektura Saga na korak do saradnje

Delegacija Pokrajinske vlade koju predvodi pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić boravi u dvodnevnoj poseti japanskoj Prefekturi Saga, gde se sastala sa generalnim direktorom Nanrijem Takašijem i direktorkom Divizije za međunarodne poslove te japanske regije Mijuki Macimurom.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima uspostavljanja međuregionalne saradnje između AP Vojvodine i Prefekture Saga, pre svega u privrednom i ekonomskom sektoru, zatim u oblasti obrazovanja, kulture i turizma, kao i u razvoju poljoprivrede i ruralnih područja.

Drakulić i Takaši su se saglasili da bi produbljivanje saradnje dveju regija, uz postojeće dobre odnose između Republike Srbije i Japana i stabilne političke i ekonomske prilike, u narednom periodu moglo biti podržano potpisivanjem Zajedničke izjave o namerama saradnje između AP Vojvodine i Prefekture Saga.

Kako je rečeno, koraci u konkretizovanju saradnje podrazumevali bi precizne akcione planove i organizaciju zajedničkih konferencija, seminara i radionica.

„Takav vid susreta podstakao bi ostvarivanje kontakata i dolazak investitora iz Japana u AP Vojvodinu, kao i predstavljanje profesionalnih usluga Razvojne agencije Vojvodine kompanijama koje bi bile spremne da ulažu u Vojvodini“, naglasio je Drakulić.

Tokom dvodnevne posete delegacija Pokrajinske vlade posetila je, radi sveobuhvatnijeg uvida u potencijale za saradnju dveju regija, Univerzitet u Sagi „Optium“, idustrijski „Smart Center“, sajamski izložbeni centar „Hikijama“, kao i Kompaniju za uzgoj cveća u agrobiznisu „Clavel Japan“.

Takođe, članovi pokrajinske delegacije posetili su grad Karacu, gde su sa predstavnicima gradske uprave obišli Kompaniju „Massive Drive Pic“, koja proizvodi sportsku opremu.

Prefektura Saga izlazi na dva mora – Genkajsko more na severu i Arijačko na jugu. Razvijena je intenzivna proizvodnja pirinča i povrća. Saga je najveći proizvođač mandarina iz staklenika, kao i algi nori u Japanu. Razvijena je i proizvodnja luka, soje, špargle, lotosovog korena, pšenice i čak 26 odsto proizvodnje izvozi se u Evropu.

U poseti Japanu bili su i direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj i savetnik predsednika Pokrajinske vlade za ekonomska pitanja Goran Lazović.