Podsekretar Vojnović prisustvovao proslavi Dana opštine Krnjak i komemorativnom skupu žrtvama u Jadovnu

Podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Vojnović boravio je u višednevnoj poseti Republici Hrvatskoj gde je obišao oštinu Krnjak i mesto Vrginmost.

Vojnović je prisustvovao svečanoj sednici Opštine Krnjak koju je otvorio predsednik Opštinskog vijeća Rade Grijaković. Time je obeležena 138. godišnjica prvog pominjanja, kojoj su prisustvovali brojni predstavnici Srpske pravoslavne crkve te predstavnici državnih institucija Hrvatske i Srbije.

„Spremnost na zajedničku saradnju sa opštinama i institucijama dveju država od velikog je značaja kako bi se stanovništvu ovog područja, zajedničim snagama, obezbedio bolji kvalitet života“, poručio je Vojnović.

Prisutnima se obratio i načelnik opštine Dejan Mihajlović istakavši 22. jun kao Dan obeležavanja borbe nad fašizmom, ukazavši na značajnu ulogu Korduna i Banije u antifašističkoj borbi.

Podsekretar Vojnović je tokom boravka u Republici Hrvatskoj prisutvovao desetom komemorativnom skupu „Dan sećanja na Jadovno 1941. godine“, gde je pored centralnog spomenika na istoimenom stratištu, jednom od najokrutnijih logora smrti za vreme ustaške vladavine, služen parastos.

Komemoracija u organizaciji Srpskog narodnog vijeća, Koordinacije jevrejskih opština, Eparhije gornjo-karlovačke i Saveza antifašističkih boraca i ove godine okupiila je potomke žrtava, brojne goste i aktiviste koji su se zajedno prisetili stradalih u ovom logoru zloglasne NDH.