Vidosava Enderić: Prekogranična saradnja odlična poluga za nastavak uspešne saradnje AP Vojvodine i Županije Timiš

Pomoćnica pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Vidosava Enderić primila je danas u Pokrajinskoj vladi delegaciju Županije Timiš predvođenu javnim administratorom županije Marijanom Vasileom.

Na sastanku je razgovarano o osnaživanju saradnje dveju regija kao i budućim aktivnostima u vezi sa predstojećim programskim periodom 2021-2027 prekogranične saradnje Rumunija-Srbija.

Enderićeva je ocenila da Srbija i Rumunija imaju izuzetne rezultate u dosadašnjoj saradnji u oblasti prekograničnih projekata, što kako je navela, potvrđuje uspešna realizacija projekta “Bega”.

Ona je tom prilikom najavila potpisivanje Sporazuma o saradnji između AP Vojvodine i Županije Timiš koje se očekuje u narednom periodu.

“Time ćemo ozvaničiti a takođe i osnažiti i dati jedan pravni okvir našoj dosadašnjoj i budućoj uspešnoj saradnji”, poručila je Enderićeva.
Sagovornici su se saglasili da je za naredni poziv prekogranične saradnje za koji je odobreno 62 miliona evra, sada važan trenutak da se kandiduju teme za strateške projekte koji će doneti obostranu korist za građane pograničnog područja.

Bilo je reči o povezivanju biciklističkih ruta „Eurovelo“ koje bi dale dodatni impuls razvoju ciklo ali i seoskog turizma te o projektima energetske efikasnosti, osnivanju zajedničke agro-platforme kao i otvaranju graničnog prelaza na potezu kanala Begej.

Zaključeno je da bi kao naredni korak, od izuzetnog značaja bilo povezivanje ministarstava dveju regija, kako bi se realizacija brojnih projekata ubrzala. Datum za institucionalno povezivanje mogao bi biti već 21. septembar, kada se obeležava Dan evroregionalne saradnje.