Vidosava Enderić: Nastavljamo osnaživanje saradnje sa Štajerskom

Delegacija Pokrajinske vlade, predvođena pomoćnicom sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu sardnju i lokalnu sampoupravu Vidosavom Enderić, boravila je u dvodnevnoj poseti Austriji gde su sa predstvanicima osam vinarija sa teritorije Vojvodine obišli nekoliko reprezantivnih štajerskih vinarija u cilju razmene primera dobre prakse, iskustava i novih tehnologija u oblasti vinogradarstva.

Enderićeva se tokom boravka u Austriji sastala sa predsednicom Parlamenta Štajerske Manuelom Kom u Gracu. Tokom razgovora je ocenjeno da AP Vojvodina i Južna Štajerska imaju dobre i prijateljske odnose, te da postoji prostor za osnaživanje međuregionalne, te saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, privrede i turizma.

Članovi delegacije Pokrajinske vlade prisustvovali su predavanju o preradi hmelja organizovanom u školi lajbničkog distrikta u Štajerskoj, gde su u okviru programa posetili „sto na međi“, koji predstvalja simbol brisanja granica bilo koje vrste u Evropskoj uniji.

Osim vinarija i turističkih ruta, delegacija AP Vojvodine posetila je Obrazovni centar za vinogradarstvo i voćarstvo u Silberbergu kao i uljaru Hartlib, gde su se upoznali sa inovativnim standardima u oblasti prerade i proizvodnje.

Poseti Štajerskoj su prisutvovali i podsekretar Sekretarijata za privredu i turizam Slavoljub Arsenijević, savetnica Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Jelena Milić, predstvanik Turističke organizacije Vojvodine, Milan Popov i saradnik Poljoprivrednog fakulteta, Mladen Kalajdžić.