Milićević i Golićeva: Veze između Vojvodine i Srpske sve jače

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević sastao se danas u Vladi Republike Srpske sa potpredsednicom Vlade Srebrenkom Golić, sa kojom je razgovarao o intenziviranju privredne saradnje imeđu Vojvodine i Srpske, kao i o saradnji u oblastima obrazovanja, zdravstva i kulture.

Tokom sastanka je ocenjeno da su odnosi između Republike Srpske i pokrajine Vojvodine veoma dobri, te da je bitno da se konkretizuju i iskoriste okviri koji su predviđeni nedavno potpisanim Protokolom o saradnji u sedištu Pokrajinske vlade.

Milićević i Golićeva su se saglasili da regionalna saradnja predstavlja nezaobilazan faktor privrednog razvoja, međusobnih odnosa, te tradicionalnih veza i jačanja prijateljstva između AP Vojvodine i Srpske. Potpredsednici su istakli važnost institucionalnog povezivanja, povezivanja naučnih instituta, univerziteta, i ustanova kulture.

U cilju unapređenja ekonomskih odnosa, posebno je istaknut zajednički interes ka uspostavljanju delotvorne saradnje, pre svega kroz povezivanje privrednih komora i razvojnih agencija, sa ciljem privlačenja sredstava iz fondova Evropske unije.

Važna tema o kojoj je bilo reči u današnjem susretu je i razmena usluga u oblasti zdravstva i preventivne zaštite zdravlja stanovnika.

Sagovornici su takođe istakli značaj aktivnosti Vlada Republike Srbije i Republike Srpske pri realizaciji zajedničkih projekata, te izgradnji infrastrukture, što doprinosi celokupnom jačanju međusobnih veza.

Sastanku u Vladi Republike Srpske prisusutvovali su pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković, ministar trgovine i turizma u Vladi Srpske Predrag Gluhaković, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Srpske Dragan Bogdanić i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi Srpske Zlatan Klokić.