Postoji prostor za unapređenje saradnje između Vojvodine i regiona Olomouc u oblasti sporta i omladinske politike

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez i podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Vojnović primili su danas delegaciju iz češkog regiona Olomouc, koju je predvodio Mihal Simerski, drugi zamenik predsednika regiona Olomouc zadužen za međunarodnu saradnju.

Na sastanku se razgovaralo o unapređenju saradnje između Vojvodine i regiona Olomouc, u oblasti sporta, kulture i obrazovanja i konkretnim projektima kojima bi ta saradnja bila unapređena.

Kako je ovom prilikom rekao pokrajinski sekretar Vladimir Batez, sekretarijat kojim rukovodi je zainteresovan za saradnju u oblasti sporta između dva regiona, ali je potrebno stvoriti preduslove za to.

– Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu već radi na afirmaciji kancelarija za mlade u vojvođanskim opštinama, jer se pokazalo da od 45 opština samo 10 kancelarija funkcioniše. Potrebno je obezbediti veća sredstva za njihovo funkcionisanje, kao i unaprediti omladinsku politiku u Vojvodini u cilju poboljšanja stanja u tom sektoru – istakao je sekretar Batez.

Drugi zamenik predsednika regiona Olomouc Mihal Simerski je ovom prilikom istakao da je Olomoucki region poklonio dva autobusa opštini Bela Crkva, a najveću saradnju je ostvario sa Crvenim krstom opštine Plandište sa kojim je za 11 godina realizovao kampove za decu i omladinu, kroz koji je prošlo oko 300 dece, a svaki kamp je bio edukativnog karaktera, a započeta je i izgradnja evropskog Centra za decu i mlade u Hajdučici, koji se gradi sredstvima Južno-moravskog i Trnavskog regiona.

Kako je na sastanku rekao pomoćnik u Sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić, saradnja sa češkim regionom Olomouc je započeta 2003. godine kada je potpisan sporazum o saradnji, a ostvareni su mnogi projekti koji se odnose na privrednu saradnju, razvoj malih i srednjih preduzeća, regionalnih razvojnih agencija i međusobnu saradnju univerziteta i istraživačkih centara, zdravstvenih i socijalnih ustanova, ako i u oblasti sporta i turizma, a tendencija je da se ovakva uspešna saradnja nastavi.

– Srbija se ubraja u osam prioritetnih zemalja, odnosno prioritetnih primalaca češke razvojne pomoći koje su ostvarene u prethodnom programskom ciklusu, a cilj je da dosadašnju saradnju unapredimo – rekao je pomoćnik Drakulić.

Na sastanku je predloženo da se susretnu predstavnici Fakulteta za sport iz Novog Sada i Univerziteta Palacki u Olomoucu, kako bi se potpisao sporazum o saradnji, i kako bi se razvila naučna saradnja u oblasti sporta, kao i razmena kadrova i studenata.

Razgovarano je i zajedničkom konkurisanju za evopske fondove, o edukaciji sportskih instruktora i trenera, u oblasti slobodnih fizičkih aktivnosti i rekreacije, kao i organizacije sportskih kampova i razmeni stručnjaka u oblasti sporta u oba regiona.

Sastanku su prisustvovali i podsekretar i pomoćnik u Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu Patrik Drid i Dragan Milić, kao i predsednik opštine Plandište Jovan Repac i sekretar Crvenog krsta Plandište Radeta Mitroski.