U Zrenjaninu otvoreno 10. “Evropsko selo”

Pomoćnica sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Vidosava Enderić prisustvovala je danas u Zrenjaninu otvaranju 10. manifestacije „Evropsko selo“.

Desetu godinu đaci i nastavnici gotovo svih osnovnih škola iz Zrenjanina i okolnih opština okupljaju se predstavljajući različite kulture i tradicije zemalja članica Evropske unije, promovišući njihove specifičnosti, i vrednosti njihovih naroda.

Događaju su prisustvovali predstavnici brojnih ambasada zemalja Evropske unije, Gradske uprave, te institucija AP Vojvodine i Vlade Republike Srbije.

Pre obilaska štandova na gradskom Trgu slobode, upriličen je prijem kod gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure gde je ocenjeno da su sredstva koja resorni Sekretarijat usmerava za podršku manifestacijama koje imaju društveni uticaj na nivou regiona i međuregionalne saradnje od izuzetnog značaja, za pre svega, lokalne sredine, ali i ukupni razvoj AP Vojvodine. 

Gradonačelnik Grada Zrenjanina, Simo Salapura, istakao je da Zrenjanin, sa preko 20 nacionalnosti i četiri jezika koja su u upotrebi, predstavlja sliku vrednosti koje ovaj grad neguje, a ova tradicionalna manifestacija to potvrđuje.

Ove godine učenici 28 osnovnih škola predstavili su kulturu i tradiciju više od 20 zemalja članica Evropske unije, a Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu je događaj podržao sa 1.600.000,00 dinara. 

Inicijativa za pokretanje projekta “Evropsko selo” potekla je iz osnovne škole “Mladost” iz Tomaševca i direktora te škole Slobodana Rakića, sa ciljem promovisanja različitosti naroda i država na kojima je sagrađena moderna Evropa.