U Zrenjaninu održna manifestacija „Evropsko selo“

Zamenik sekretara za regionalni razvoj, međuregonalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Radivoj Paroški prisustvovao je danas u Zrenjaninu otvaranju tradicionalne manifestacije „Evropsko selo“ koja već devetu godinu okuplja đake i nastavnike gotovo svih škola iz Zrenjanina i okolnih opština a u cilju boljeg upoznavanja zemalja članica Evropske unije, njihovih specifičnosti, tradicije i kulture njihovih naroda.

Događaju su prisustvovali predstavnici brojnih ambasada zemalja Evrospke unije, Gradske uprave, te institucija AP Vojvodine i Vlade Republike Srbije.

Obraćajući se prisutnima Paroški je istakao da ova manifestacija afirmiše našu poziciju kandidata za članstvo kroz evropske integracije i fondove Evropske unije, što direktno utiče na regionalni razvoj, međuregionalnu sardnju i prekogranične projekte a time i na ukupan ekonomski razvoj i povećanje životnog standarda građana.

“Svi u ovom procesu smo na istom putu, sa istim zadatkom a to je jačanje naših kapaciteta od lokalnog do reginalnog nivoa kroz povlačenje sredstava iz dostupnih fondova Evropske unije i osnaživanje međuregionalne saradnje”, poručio je Paroški i naglasio da je Sekretarijat ove godine po prvi put uspostavio meru podrške za manifestacije koje imaju širi društveni i međuregionalni značaj.

Gradonačelnik Grada Zrenjanina Simo Salapura, istakao je da Zrenjanin, sa preko 20 nacionalnosti i četiri jezika koja su u upotrebi, predstavlja sliku vrednosti koje ovaj grad neguje, a ova tradicionalna manifestacija to potvrđuje.

Direktor Fonda “Evropski poslovi” Aleksandar Simurdić, rekao je da je ova institucija ponosna što je u prilici da već šestu godinu bude podrška Gradu Zrenjaninu u promociji evropske agende, te da je ako se osvrnemo na iskustva novih država članica, jasno da implementacija evropskih integracionih tokova polazi od srednjeg i lokalnog nivoa vlasti.

Inicijativa za pokretanje projekta “Evropsko selo” potekla je iz osnovne škole “Mladost” iz Tomaševca i direktora te škole, Slobodana Rakića. Tom prilikom napomenuto je da je cilj projekta promovisanje različitosti naroda i država na kojima je sagrađena moderna Evropa.