U Skupštini AP Vojvodine održano zasedanje izvršnog odbora Saveza Alpe-Adria

Nakon što je juče uspešno završena konferencija koja je umrežila kulturne poslenike iz Saveza Alpe-Adria i kolege iz Vojvodine, danas je u Novom Sadu po prvi put održano zasedanje izvršnog odbora ove asocijacije u zemlji nečlanici Evropske unije na kojem je razgovarano o formalnim koracima u vezi sa pristupanjem AP Vojvodine Savezu Alpe-Adria.

Današnjem sastanku prethodila je nedavna poseta predsednika Pokrajinske vlade, Pokrajini Štajerskoj, koja je aktuelni predsedavajući, gde je u Gracu potpisano Pismo o namerama o pristupanju AP Vojvodine regionalnom Savezu Alpe-Adria.

Pozdravljajući prisutne, pomoćnica pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vidosava Enderić, istakla je da se AP Vojvodina u proteklih nekoliko godina izuzetno dobro pozicionirala, te da je ovo prilika da se saradnja sa jednim od najrazvijenijih regiona Evrope, ali i sa susednim regionima intenzivira.

„AP Vojvodina ima više razloga za slavlje, budući da je nosilac dve važne titule. Novi Sad je aktuelna Evropska prestonica kulture za 2022. godinu, a AP Vojvodina privodi kraju dvogodišnje predsedavanje Zajednicom podunavskih regija u oviru čega je naša Pokrajina bila domaćin brojnim manifestacijama i događajima koji su okupljali i zemlje Dunavskog sliva“, poručila je Enderićeva i naglasila da je ovo prilika da se u narednom periodu intenzivira povezivanje mladih, umrežavanje i povezivanje institucija u oblasti privrede i drugih društvenih oblasti koje će doneti konkretne benefite za građane.

Generalni sekretar Saveza Alpe-Adria Tomas Psajner, naglasio je da AP Vojvodina ima izuzetne potencijale, posebno kada je u pitanju njen geopolitički položaj kao i da pristupanje AP Vojvodine u ovaj regionalni savez otvara mogućnost pridruživanja i za druge regione iz zemalja Zapadnog Balkana.

Zasedanju su prisustvovali i šefica odeljenja za evropske i međunarodne poslove Štajerske Silvija Fišer, šef za komunikaciju Saveza Alpe-Adria Gernot Valter, a video porukom se obratio i državni ministar za evropske i međunarodne poslove Pokrajine Štajerske Verner Amon.