U Novom Sadu počeo „Dan dobavljača – agrobiznis 2023“

Danas je u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma, u organizaciji Razvojne agencije Vojvodine, počeo šesti po redu „Dan dobavljača“ koji je ove godine posvećen agrobiznisu, a prema rečima organizatora okupiće 50 kompanija i stranih investitora iz zemlje i regiona, sa preko 90 učesnika.

Reč je o tradicionalnom privrednom događaju, za koji uvek vlada veliko interesovanje privrednih subjekata jer omogućava malim i srednjim preduzećima da na direktan način uspostave prvu komunikaciju u procesu pozicioniranja na tržištu i ulaska u multinacionalne lance dobavljača.

„Ovo su veoma značajni susreti gde mala i srednja preduzeća, poljoprivredna gazdinstva i privrednici mogu na najbolji način pokazati sa kojim kvalitetom raspolažu i direktno ući u lance dobavljača velikih multinacionalnih kompanija čime postaju izvoznici. Ovo sa jedne strane znači povećanje obima proizvodnje i siguran plasman na tržištu, a sa druge strane velike kompanije imaju sigurne dobavljače kada su u pitanju poljoprivredni proizvodi, repromaterijal i sirovine“, poručio je zamenik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Radivoj Paroški.

On je podsetio da Pokrajinska vlada izdvaja značajna sredstva za podršku privrednim subjektima, te da je Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu ove godine izdvojio preko 320 miliona dinara bespovratnih sredstava za nabavku proizvodne opreme.

„Deo subvencija usmeren je upravo na privredne subjekte koji imaju direktnu komunikaciju sa multinacionalnim kompanijama kako bi obezbedili što veću efikasnost, kavalitet i konkurentnost u plasmanu za velike dobavljačke lance“, poručio je Paroški.

Direktor Razvojne agencije Vojvodine Darko Bulješević naglasio je da je ove godine u fokusu agrobiznis kao grana koja ima potencijal za brži razvoj. Kako je Bulješević naveo, do sada je kroz šest godina realizovano preko hiljadu B2B sastanaka i 180 potpisanih ugovora, a za danas su najavljeni kupci iz Srbije, Crne Gore, Rumunije i Velike Britanije.