U Novom Sadu počeo 6. Regionalni poslovni forum

Danas je u Novom Sadu, u formi hibridnog događaja, održan šesti Regionalni poslovni forum, a tema ovogodišnjeg skupa je primena veštačke inteligencije u poljoprivredno- prehrambenoj i metaloprerađivačkoj industriji, kao i informaciono-komunikacionim tehnologijama. 

Učesnici foruma su kompanije iz regiona, kao i regionalne privredne komore, razvojne agencije i druge institucije koje pružaju podršku za razvoj malih i srednjih preduzeća i poboljšanje ekonomske klime, a prijavljeno je 130 učesnika iz više od 20 zemalja.

Prema rečima organizatora, očekuje se učešće 200 kompanija i preko 150 B2B sastanaka koji će se održavati onlajn putem platforme koja je otvorena do 8. decembra.

Otvarajući skup pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samuopravu Aleksandar Sofić istakao je da je Vojvodina, sa preko 600 kompanija koje su uložile 11,6 milijardi evra, prepoznata kao izuzetno prosperitetna regija za investitore.

„Da radimo odličan posao i da ekonomski znatno jačamo, govore i statistički podaci – u poslednjih sedam godina na godišnjem nivou imamo 50.000 novootvorenih radnih mesta u Republici Srbiji, od čega u proseku 12.000 u Vojvodini. U odnosu na jul prošle godine, ove godine imamo 60.000 radnika više, od kojih je 14.000 zaposleno u AP Vojvodini“, podsetio je Sofić i istakao da su susreti poput današnjeg prilika više da se zajednički kreiraju još povoljniji poslovni uslovi i konkretne privredne koristi.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević kazao je da je Forum idealna platforma za umrežavanje i regionalno povezivanje, naročito u doba globalne krize, te da se upravo na ovaj način utiče na to da se ona što manje odražava na privredu našeg regiona.

Putem video-linka, prisutnima se obratio i predsednik Skupštine evropskih regija Albert Kastelanos. On je istakao da poslovni forumi ovog formata, osim što pružaju prostor za izmene u ekonomskim prilikama regiona, nude i mogućnost za rešavanje važnih političkih pitanja.

Nakon plenarnog dela foruma, svoje potenacijale predstavile su kineska provincija Šadong, italijanska regija Frijuli-Venecija-Đulija, Katalonija i nemačka pokrajina Hesen.

Događaju su prisustvovali i potpredsednici Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica i Aleksandra Đanković, predsednik Privredne komore Valdoaza Pjer Kušli, direktor Kancelarije za trgovinu i investicije Katalonije Horhe Salgado, direktor Razvojne agencije Vojvodine Darko Bulješević, direktor Fonda „Evropski poslovi“ Ognjen Dopuđ i drugi.