U Novom Sadu počela 10. MEKST konferencija

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić obratio se danas u Hali „Master“ Novosadskog sajma učesnicima jubilarne, desete MEKST konferencije, koja već deceniju okuplja priznate stručnjake u oblastima turizma, hotelijerstva i marketinga.

„Ove godine učesnici konferencije dolaze iz 15 zemalja regiona i šire, a to znači da će Novi Sad u narednim danima biti domaćin za gotovo 800 mladih“ , rekao je Sofić ističući da je upravo zahvaljujući ovakvim projektima naš grad prepoznat kao mesto okupljanja, širenja novih znanja, ideja i inovacija, što ujedno znači i jačanje međuregionalnih veza u poslovnom kontekstu.

Osim toga, kako je Sofić naglasio, konferencije ovog tipa su značajne prilike za sticanje novih iskustava i umrežavanje mladih, kako bi nadogradili svoje obrazovanje i u svoje buduće poslovne poduhvate uneli nove perspektive, koje ne mogu dobiti tokom formalnog obrazovanja.

Događaju je prisustvovala i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, koja je istakla da je današnji skup riznica znanja za mlade, ali i prilika da se upoznaju sa mogućnostima koje nudi struka, kroz praktična znanja i iskustva onih koji su svojom kreativnošću ostvarili zapažene rezultate.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević izrazio je zadovoljstvo što najveća Međunarodna konferencija studenata MEKST slavi jubelej u danima kada Novosadski sajam obeležava stotu godinu postojanja i dok je u toku 54. Međunarodni sajam turizma u Novom Sadu.

„Ovo je sjajna prilika da studenti koji žele više ponesu zaista ono najbolje iz Vojvodine”, poručio je Ivanišević.

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević kazao je da se MEKST konferencija svojim postignućima odavno upisala u mapu turističkih događaja u Novom Sadu.

„MEKST svake godine doprinosi sve boljoj turističkoj slici našeg grada, a tome u prilog govore i podaci o popunjenosti smeštajnih kapaciteta. Zaključno sa oktobrom imamo za osam odsto više noćenja u Novom Sadu u odnosu na prošlu godinu, a očekujemo, prema dosadašnjim rezultatima, da će 2023. biti rekordna godina”, poručio je Radojević.

Konferencija traje još sutra, a učesnike očekuju panel-diskusije sa stručnjacima iz oblasti turizma, hotelijerstva i inovacija u marketingu, posete znamenitostima Novog Sada kao i organizovana druženja. Pokrovitelji događaja su Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i Grad Novi Sad.