U Novom Sadu obeležen 9. januar – Dan Republike Srpske

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić prisustvovao je sinoć u Novom Sadu svečanosti povodom obeležavanja 9. januara – Dana Republike Srpske i tridesetogodišnjici njenog osnivanja.

Dana 9. januara 1992. godine u Sarajevu, odlukom tadašnje Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, doneta je Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine. Proglašena je Republika na područjima srpskih autonomnih regija i oblasti, te drugih srpskih etničkih celina u Bosni i Hercegovini.

Čestitajući prisutnima svečani jubilej, Dan Republike i slavu Republike Srpske, Sofić je istakao da su istorijski gledano veze Srpske i Srbije snažnije nego ikada te da u prilog tome govore brojni zajednički projekti dva jednorodna naroda.

„ U prethodnom periodu Vlada Republike Srbije i Vlada Republike Srpske izgradile su neraskidive veze i mostove. Tome svedoči most „Bratoljub“ koji povezuje Bratunac sa jedne i Ljuboviju sa druge strane, u toku je intezivna gradnja novog mosta u Rači, takođe gradnja autoputa između Kuzmina i Bijeljine koji će auto-putem povezati Banjaluku sa Beogradom. Saradnja na izgradnji novih hidroelektrana na reci Drini doprineće obezbeđivanju energetske nezavisnosti kako Republike Srpske tako i Republike Srbije i gotovo da ne postoji lokalna samouprava u Srpskoj koju Vlada Republike Srbije i Pokrajisnka vlada nisu podržale u realizaciji kapitalnih projekata na dobrobit svih građana“, poručio je Sofić.

S tim u vezi, resorni sekretar podsetio je da Fond za izbegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu kojem dugujemo zahvalnost za izuzetnu posvećenost i operativnost u proteklom periodu, u 2022. godinu, odlukom Pokrajinske vlade ulazi sa dvostruko većim budžetom u odnosu na period od pre pet godina.

Svečanoj ceremoniji obeležavanja Dana Srpske, pored brojnog sveštenstva, prisustvovali su predstavnici Republike Srpske, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Zlatan Klokić, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Mladen Cicović, direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu, Duško Ćutilo, predstavnici Grada Novog Sada i kum ovogodišnjeg skupa i slave, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Ognjen Bjelić.