Sofić učestvovao na četvrtom “Digital China Summit” provincije Fuđien

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić učestvovao je na četvrtom po redu “Digital China Summit” održanom u gradu Fudžou u kineskoj provinciji Fuđien.

Digitalni Kina samit je platforma za objavljivanje kineskih politika razvoja informacionih inovacija, za isticanje najnovijih dostignuća u digitalizaciji Kine, razmenu iskustava u e-upravi i teorijama i praksama digitalne ekonomije, te predstavlja priliku da se globalne snage okupe u cilju razvoja Digitalizacije.

U obraćanju putem video-linka resorni sekretar Sofić istako je da digitalna ekonomija predstavlja značajnu i aktuelnu temu, imajući u vidu trenutnu pandemijsku situaciju koja je pogodila čitav svet.

“Šanse za rast digitalne ekonomije su zaista ogromne i AP Vojvodina vidi veliki potencijal za saradnju sa provincijom Fuđien na tom polju, jer je naša pokrajina centralni stub IT razvoja u Republici Srbiji. To se lako potkrepljuje činjenicom da je u Novom Sadu otvoren Naučno-tehnološki park, što je zajednički projekat Vlade Republike Srbije i Pokrajinske vlade, uz podršku Grada Novog Sada i Fakulteta tehničkih nauka “, poručio je Sofić.

On je tom prilikom naglasio značaj Instituta za razvoj istraživanja, BioSens koji teži da postane evropski centar nauke za napredne informacione tehnologije u oblasti održive poljoprivrede, kroz razvoj dva najperspektivnija sektora u Srbiji – IT i poljoprivrede.

“Institut BioSens sprovodi najveći projekat finansiran van granica EU, koji je sinergijska investicija EU i Srbije, vredna 28 miliona evra. Jedan od jasnih ciljeva Pokrajinske vlade je i jačanje e-uprave na teritoriji APV-a, koja obuhvata 45 opština, u cilju efikasnijeg pružanja usluga građanima i vlasnicima preduzeća putem nacionalne platforme sa najsavremenijim arhivama elektronskih podataka”, podsetio je Sofić i izrazio uverenost da će s obzirom na potencijale AP Vojvodine u oblasti IT sektora i Kine kao vodeće pokretačke snage sveukupnog globalnog prosperiteta, saradnja pokrajine Vojvodine i provincije Fuđien ostati snažna i produktivna.