Sofić u Sloveniji: Položaj Srba u regionu važna stavka u političkoj agendi AP Vojvodine

Delegacija Pokrajinske vlade, predvođena pokrajinskim sekretarom za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandrom Sofićem i direktorom Fonda za izbegla i raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu Duškom Ćutilom, boravila je u višednevnoj poseti Sloveniji, gde se sastala sa rukovodstvom Saveza Srba Slovenije.

Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba Slovenije, predstavio je aktivnosti koje Savez sprovodi u cilju očuvanje srpske tradicije i kulture. Kokanović je posebno istakao da je rešavanje statusnog pitanja Srba u Sloveniji jedno od prioritetnijih i da će se srpska društva u narednom periodu posebno na njemu angažovati.

Sekretar Sofić pohvalio je rad Saveza Srba Slovenije i istakao da Srbi u Sloveniji imaju i da će imati sve snažniju podršku Pokrajinske vlade. On je naglasio da je položaj Srba u regionu jedna od važnijih stavki u političkoj agendi AP Vojvodine.

Sastanku je prisustvovao i predsednik Saveza srpskih društava Slovenije Zlatomir Bodiroža, koji je rekao da su sloga i jedinstvo misija svakog Srbina u Sloveniji, te da se mnoga društva za ostvarivanje tog cilja u Sloveniji zalažu već duže od 30 godina. Bodiroža je naglasio da ga posebno raduje činjenica što je upravo na dan srpskog jedinstva potpisana Deklaracija koja je ujedinila Srbe u Sloveniji.

Duško Ćutilo podsetio je da je u proteklom periodu obavio niz sastanaka sa Kokanovićem i da je detaljno upućen u rad Saveza, te da o tome redovno obaveštava Pokrajinsku vladu i predsednika Igora Mirovića. Takođe, on je izneo da je Fond, na čijem je čelu, usvojio predlog Vladimira Kokanovića i da će podržati izradu monografije “Srbi u Sloveniji” i pružati bezrezervnu podršku u aktivnostima Srba iz Slovenije na ostvarivanju svojih prava.

Sofić je sa saradnicima tokom boravka u Sloveniji obišao i grad Novo Mesto, kao i opštine Metlika, Črnomelj, Belu Krajinu i selo Milići, gde su sa gradonačelnikom Novog Mesta Gregorom Macedonijem i predsednikom opštine Črnomelj Andrejom Kravšekom razgovarali o nastavku saradnje na očuvanju srpske tradicije i kulture u ovim opštinama.

Delegacija AP Vojvodine posetila je i Regionalnu razvojnu agenciju Gorenjske gde su se sastali sa direktorom Rokom Šimencom. Takođe, prisutvovali su i manifestaciji “Nikola Tesla” u organizaciji Saveza Srba Slovenije, koja se održava u sklopu projekta “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

U poseti Sloveniji boravili su i zamenik sekretara Radivoj Paroški, podsekretar Darko Milanković i pomoćnica Vidosava Enderić.