Sofić u Senti: Ulaganjem u lokalne samouprave možemo zaustaviti odliv mladog stanovništva

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić boravio je danas u radnoj poseti opštini Senta gde se sastao sa predsednikom Opštine Rudolfom Cegledijem.

Na sastanku se razgovaralo o trenutnom stanju, mogućnostima i potrebama ove opštine, kao i o primeni Plana razvoja lokalnih samouprava koji je nedavno stupio na snagu, učešću lokalnih samouprava na konkursima za povlačenje sredstava iz dostupnih fondova Evrospke unije, te unapređivanju industrijske zone u cilju privlačenja stranih investitora.

Resorni sekretar Sofić tom prilikom je izjavio, da je Senta kao opština koja pripada prvoj kategoriji razvijenosti, dobar primer prakse kada je u pitanju učešće u konkursnim aktivnostima koje sprovodi Pokrajisnki sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, te da ukupan transfer pokrajinskih institucija prema Senti u proteklih nekoliko godina iznosi 478 miliona dinara od čega je iz Pokrajinskog sekretarijata opredeljeno više od 25 miliona dinara.

„Takođe, Senta ne zaostaje ni kada su u pitanju aktivnosti i učešće u programima Interreg IPA prekogranične saradnje. Naime, u proteklom programskom periodu 2014-2020, Senta je kroz programe prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, Ruminija-Srbija i Evropa za građanke i građane, povukla više od 870 hiljada evra, što je dobar rezultat“, naglasio je sekretar.

Sofić je kazao da je Sekretarijat dužan da se vodi principom ravnomernog regionalnog razvoja, ali da je neretko slučaj da opštine prve i druge kategorije češće konkurišu za bespovratna sredstva dok su opštine treće i četvrte kategorije po dosadašnjem iskustvu pasivnije. On je tom prilikom apelovao na predstavnike svih opština da uzmu učešće prvenstveno na konkursima Pokrajinskih sekretarijata a onda i u programima prekogranične saradnje.

„Pokrajinski sekretarijat pružiće punu podršku u procesu utvrđivanja potreba i mapiranja prioritetnih projekata koji će doprineti prvenstveno boljem životu građana a onda i privrednom rastu i zadržavanju radne snage na lokalu, ali preduslov za to su zajednički napori i dobra komunikacija između predstavnika svih 45 vojvođanskih opština i pokrajinskih institucija koje su vam na raspolaganju“ , poručio je Sofić.

Predsednik Opštine Rudolf Cegledi zahvalio se na podršci Pokrajinske vlade i operativnosti Pokrajinskog sekratrijata istakavši da Senta kao pogranična opština nastoji da stvori što povoljniji ambijent koji će sprečiti odliv mladog stanovništva iz Sente.

Poseti je prisustvovao i pomoćnik sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Šandor Egereši.