Sofić: Šest miliona dinara za sanaciju objekata razorenih u zemljotresu u opštini Berkovići u Republici Srpskoj

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić i direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Aleksandar Đedovac uručili su danas ugovore o donaciji vrednoj šest miliona dinara predstavnicima opštine Berkovići u Republici Srpskoj, za obnovu i izgradnju objekata razorenih u nekoliko zemljotresa koji su pogodili tu opštinu tokom aprila 2022. godine.

Donacija podrazumeva nabavku građevinskog materijala – cementa, kreča, crepa, termo-blokova, pregradnih blokova i građevinskog gvožđa, a materijal će, prema rečima sekretara Sofića, biti dopremljen u Berkoviće tokom januara.

„Ideja Vlade Srbije i Pokrajinske vlade u proteklih nekoliko godina jeste da dopremo do svake opštine u regionu u kojoj živi srpsko stanovništvo i pružimo podršku tamo gde je ona potrebna, kao što je to sada slučaj sa Berkovićima“, poručio je Sofić.

U ovoj donaciji učestvuje i Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske, koja će organizovati poslove uvoza materijala i regulisati pitanje carina, uključujući troškove prevoza i carinjenja u visini od 1,5 miliona dinara.

Deo doniranog građevinskog materijala biće iskorišćen za zaršetak izgradnje društvenog doma sa kapelom u Berkovićima. Kako je na sastanku ocenjeno, ovo je jedan od najznačajnijih projekata u postupku obnove i izgradnje javnih objekata na području te hercegovačke opštine.

Ugovore o donaciji sa direktorom Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Aleksandrom Đedovcem potpisali su vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović i načelnik Opštine Berkovići Nenad Abramović.

Sastanku je prisustvovala pomoćnica pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Jelena Dobrović Bojanović.