Sofić se sastao sa delegacijom italijanskih privrednika

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić, primio je danas u Pokrajinskoj vladi italijansku delegaciju privrednika predvođenu generalnim sekretarom Centralno-evropske inicijative, Robertom Antonioneom. 

Sastanku je prisustvovao i predsednik najveće od prisutnih kompanija „Gruppo Fintria“, Pompeo Tria, koja trenutno ima 8 kompanija i posluje u 52 zemlje širom sveta, kao i predstavnici italijanskih kompanija „ICOP“, „Its ecologia“, „De blasio Associati“ i „Marchiol“.  

Prema rečima Antonionea, pomenute kompanije bave se elektopostrojenjima, putnom infrastrukturom, sektorom nekretnina, obnovljivim izvorima energije i ekologijom te proizvodnjom i održavanjem rashladnih uređaja. 

Na sastanku je bilo reči o mogućnostima za intenziviranje saradnje u oblasti privrede, razmeni iskustava i najnovijih dostignuća u pomenutim oblastima te povezivanju privrednika i investicija. 

Italijanska strana izrazila je spremnost za povezivanje sa srpskim kompanijama srodnih delatnosti kao i interesovanje za saradnju kroz javno-privatna partnerstva, te je bilo reči o narednom susretu i mogućnostima za formiranje radne grupe koja bi definisala mogućnosti i potrebe dveju strana, a potom i potencijalne korake u nastavku saradnje. 

Prema rečima sekretara Sofića, prvi korak u saradnji moglo bi biti učešće italijanskih kompanija na predstojećem Regionalnom biznis forumu koji se održava već naredne nedelje u Novom Sadu, te je predstavnicima kompanija upućen zvaničan poziv za učešće na ovom događaju. 

Sastanku su prisustvovali i pomoćnica sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Vidosava Enderić, direktor Razvojne agencije Vojvodine, Darko Bulješević i predsednik opštine Inđija, Vladimir Gak.