Sofić prisustvovao svečanosti povodom Dana opštine Bač

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić prisustvovao je danas svečanoj sednici Skupštine opštine Bač povodom obeležavanja Dana opštine i 79 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Sekretar Sofić je istakao da je opština Bač proslavila još jedan značajan jubilej – 20 godina održavanja manifestacije „Dani evropske baštine – Dani Bača“, te podsetio na to da je Pokrajinska vlada ove godine toj opštini opredelila sredstva u iznosu od oko 130 miliona dinara, od čega je svakako najznačajnije uređenje atarskih puteva i otresišta i sanacija saobraćajnica u naseljenim mestima Bač i Vajska.

Pokrajinski sekretarijat je toj lokalnoj samoupravi za protekle dve godine dodelio oko pet miliona dinara za različite namene. Iz budžetske rezerve izdvojeno je i oko 50 miliona za finansiranje nastavka izgradnje stambene zgrade za socijalno ugrožena lica.

„Važno je naglasiti da Bač, kao retko koja opština u Vojvodini, ima izuzetno bogato kulturno nasleđe,  a rezultat toga je i projekat ′Vekovi Bača′, ali i nominacija projekta ′Kulturni predeo Bača′ za upis na Uneskovu listu svetske kulturne i prirodne baštine, čime bi ovaj projekat i formalno postao najviši okvir za očuvanje i održivost nematerijalnog kulturnog nasleđa”, rekao je Sofić.

Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu za promociju ovog projekta izdvojio je sredstva u iznosu od milion dinara, koja su bila usmerena za izradu potrebne dokumentacije za formiranje Centra zajednice Kulturnog predela Bača.

„Moram da istaknem da je po statističkim podacima opština Bač smanjila broj nezaposlenih, i da skrenem pažnju na činjenicu da svaka lokalna samouprava ima ne samo zakonsku obavezu, već i odgovornost da se kontinuirano zalaže za to da građanima stvori još bolje uslove za život i rad i da tako na najbolji način odgovori svim savremenim izazovima”, naglasio je sekretar Sofić i čestitao svim dobitnicima prestižne Oktobarske nagrade Opštine Bač. Priznanja su laureatima uručili predsednik Opštine Steva Panić i predsednik Skupštine opštine Dragan Amidžić.

Ovogodišnji dobitnici su Odbojkaški klub „Partizan“, Lovačko udruženje „Fazan“ i Policijska uprava opštine Bač, kao i uspešni pojedinci u oblastima sporta i privrede.

Svečanosti povodom obeležavanja Dana opštine Bač prisustvovali su i predstavnici Ambasade Slovačke u Republici Srbiji, Grada Novog Sada, opština Bačka Palanka i Temerin, opštine pobratima Novi Grad iz Republike Srpske i Vukovarsko-srijemske županije iz Hrvatske.