Sofić i Petričević: Zajednički raditi na podizanju privredne aktivnosti u Srpskoj

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić razgovarao je danas u Pokrajinskoj vladi sa ministrom privrede i preduzetništva u Vladi Republike Srpske Vjekoslavom Petričevićem.

U razgovoru je ocenjeno da je saradnja Srbije i AP Vojvodine sa Srpskom u proteklom periodu intenzivirana, te da je akcenat na daljem unapređenju ekonomskih odnosa i podizanju privredne aktivnosti u Srpskoj, kroz zajednički rad na privlačenju investitora.

„Strateški interes Srbije i AP Vojvodine je jaka Republika Srpska. Zbog toga je važno da zajednički uspostavimo mehanizme koji će omogućiti da Srpska iskoristi naše resurse u privlačenju investicija, kao i da zajednički radimo na promociji privrednih potencijala Srpske“, kazao je Sofić.

On je podsetio da je potpisivanjem sporazuma konkretizovana institucionalna saradnja između razvojnih agencija AP Vojvodine i Srpske, koje će raditi na privlačenju investicija i promociji industrijskih zona. Takođe, dogovoren je zajednički nastup na međunarodnim sajmovima, a prva prilika za predstavljanje privrednih i turističkih potencijala biće već u oktobru, na sajmovima u Minhenu i Milanu.

Ministar Petričević je kazao da su Srpskoj neophodna ulaganja i podizanje privredne aktivnosti.

„Iskustva Srbije i AP Vojvodine na tom polju su bogatija i zbog toga je pomoć u traženju rešenja i mogućnosti da se određene investicije iz Srbije pokrenu u Srpskoj – značajna“, rekao je ministar Petričević dodavši da je važno da se poveća i trgovinska razmena između Srbije i Srpske.

On je još naveo da će ulaganje iz Srbije od 10,5 miliona evra u razvoj infrastrukture industrijskih zona sigurno doprineti privlačenju investitira u Srpsku.

Priliku da predstavi privredne potencijale, pre svega industrijske zone i najatraktivnije lokacije za ulaganje, Srpska će imati 29. septembra, na tradicionalnoj manifestaciji „Dani Srpske u AP Vojvodini“.

U razgovoru je istaknuto da je saradnja sa Srpskom unapređena i u oblastima kulture, obrazovanja, sporta. Posebno su intenzivirane aktivnosti na poboljšanju uslova života srpskog stanovništva kroz programe Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu.

Sastanku je prisustvovao i sekretar Skupštine AP Vojvodine Nikola Banjac, koji je naglasio da je u proteklom periodu parlamentarna saradnja između AP Vojvodine i Srpske podignuta na izuzetno visok nivo, zahvaljujući političkom okviru koji je pružilo delovanje predsednika Srbije i rukovodstva Parlamenta Srpske. On je najavio da će u prvoj polovini oktobra biti održana svečana sednica Skupštine AP Vojvodine povodom obeležavanja 30 godina rada Parlamenta Srpske.