Sofić i Klokić: Vojvodina dobar primer efikasnog korišćenja sredstava iz EU fondova

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić primio je danas u Novom Sadu delegaciju Vlade Republike Srpske predvođenu ministrom za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatanom Klokićem.

Na sastanku se razgovaralo o nastavku i osnaživanju saradnje između Pokrajine Vojvodine i Republike Srpske na institucionalnom nivou, kao i o definisanju konkretnih aranžmana na osnovu kojih će resorni pokrajinski sekretarijati utvrditi pravce povezivanja sa partnerima iz Republike Srpske u različitim tematskim oblastima.

Sofić i Klokić su se saglasili da su se Republika Srbija i AP Vojvodina u proteklih nekoliko godina pozicionirale kao lideri u regionu kada je reč o stranim investicijama i korišćenju kapaciteta za efikasno povlačenje sredstava iz evropskih, pretpristupnih i drugih fondova, kako u prekograničnoj saradnji, tako i u drugim razvojnim programima.

„U svemu tome nezaobilazna je razmena stručne i tehničke pomoći u izgradnji institucionalnih kapaciteta u procesu evrointegracija i implementaciji pravnih tekovina Evropske unije“, poručio je resorni sekretar Sofić i istakao da važnu ulogu u tome može imati pokrajinski Fond „Evropski poslovi“, koji je osnovan još 2010. godine, a danas raspolaže značajnim i bogatim iskustvom i stručnim znanjem u evrointegracijama.

S tim u vezi, tokom sastanka se diskutovalo o mogućnostima za osnivanje institucije koja bi po uzoru na Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine bila formirana i u Republici Srpskoj.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić zahvalio je na kontinuiranoj podršci koju Pokrajniska vlada putem svojih institucija pruža Republici Srpskoj u svim strateškim pitanjima, posebno u realizaciji važnih regionalnih projekata koji doprinose boljem životu građana.

Sastanku u Pokrajinskoj vladi, osim prvih saradnika resornog sekretara i ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju, prisustvovali su generalni sekretar Skupštine AP Vojvodine Nikola Banjac, direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Aleksandar Simurdić, direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj, direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađan Cicović.