Sofić: AP Vojvodina i Ulm nastavljaju osnaživanje saradnje

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić sastao se danas u Pokrajinskoj vladi s gradonačelnikom Ulma Gunterom Cišom i gradonačelnicom Novog Ulma Katrin Albštajger, sa saradnicima.

Budući da se nemački gradovi Ulm i Novi Ulm nalaze u pokrajinama Baden-Virtemberg i Bavarska, s kojima AP Vojvodina ima veoma dobre dugogodišnje odnose, na sastanku je bilo reči o mogućnostima intenziviranja saradnje, prvenstveno u oblasti međuregionalnog povezivanja, kao i o projektima u vezi s Dunavskim slivom, ali i o zaštiti životne sredine, povezivanju stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija i o projektima u oblasti kulture.

Sagovornici su se saglasili s tim da je pronalaženje zajedničkih rešenja za realizaciju projekata u oblasti zaštite životne sredine, očuvanja klime i čiste vode izuzetno značajno.
„Zaštita životne sredine veoma je važna tema, koja je svakako visoko rangirana u prioritetima političke agende Republike Srbije”, poručio je Sofić, ističući pritom da su iskustva i primeri dobre prakse zemalja članica Evropske unije veoma dragoceni.

Ocenjeno je da bi saradnja u oblasti povezivanja univerziteta i oblasti inovativnih informacionih tehnologija mogla biti plodonosna, te je dogovoren sastanak s predstavnicima Instituta Biosens.

Imajući u vidu titulu Evropska prestonica kulture, koju nosi Grad Novi Sad, govorilo se i o aktivnostima u vezi s desetom jubilarnom Dunavskom konferencijom, čiji će domaćin biti AP Vojvodina. Takođe, nemačka strana je tokom sastanka pokazala interesovanje za projekat izrade filma o Milevi Marić i Albertu Anštajnu.

Sastanku je prisustvovala i pomoćnica sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vidosava Enderić.