Sekretar Ognjen Bjelić na Skupštini regionalne saradnje DKMT

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu –Ognjen Bjelić učestvovao je na Skupštini regionalne saradnje Dunav–Kriš–Moriš–Tisa (Skupština DKMT), u četvrtak, 2. marta 2017. godine, u Morahalomu (Mađarska). Skupštinu DKMT je otvorio Bela Kakaš – predsednik Generalne skupštine Županije Čongrad i predsedavajući Evroregionalne saradnje Dunav–Kriš–Moriš–Tisa.

Tom prilikom, pokrajinski sekretar naglasio je to da ova evroregija ima budućnost, te da se zajedničkim naporima mogu realizovati razvojni projekti.

„U vremenu kada je teško obezbediti dovoljno sredstava za razvoj, obezbediti egzistenciju i zapošljavanje, moramo pokazati odgovornost i pronaći načina da poboljšamo život građana. Raduje me vest od prošlog petka – da smo dobili zvanična obeveštenja o odobrenju pet strateških projekata s Mađarskom, od kojih ćemo dva projekta realizovati u okviru Evroregionalne saradnje Dunav–Kriš–Moriš–Tisa. U pitanju su projekti „Raznobojna saradnja” (Colourful cooperation) i Dream Railway, u ukupnom iznosu od 7,3 miliona evra”, rekao je pokrajinski sekretar.

Na osnovu dugogodišnje prakse, sledeća skupština održaće se poslednjeg vikenda u maju (27. maja 2017. godine), kada će se zakazati i svečanost na tromeđi, a granični prelaz privremeno otvoriti. Tom prilikom, AP Vojvodina preuzeće ulogu predsedavajućeg skupštine, kao i svečane sednice koja će se održati povodom dvadesete godišnjice,u novembru 2017. godine.

Stoga, sekretar Bjelić predložio je da sednica bude 21. novembra 2017. godine, te da sledimo model pozivanja i organizacije koji su korišćeni tokom svečanosti DKMT-a, održane 2005. godine, kada su učestvovali i ministri spoljnih poslova Mađarske, Srbije i Rumunije, što je podiglo renome i publicitet ove saradnje.

„Predlažem da do kraja maja ove godine – kada će biti organizovan i naš naredni sastanak skupštine – utvrdimo i definišemo da li ćemo slediti predočeni model pozivanja i organizacije i uticati da i predstavnici republičkih vlada budu učesnici na našem skupu. Pokrajinska vlada sve svoje kadrovske, stručne i prostorne potencijale i kapacitete staviće u funkciju organizacije ovog događaja”, poručio je sekretar Bjelić.

Na kraju svog izlaganja, pokrajinski sekretar istakao je i to da „zahvaljujući sticanju statusa kandidata za člana Evropske unije, očekujemo da Srbija uskoro uspostavi pravne i institucionalne pretpostavke za potpuni regionalni razvoj i razvoj lokalnih sredina, čime će Vojvodina biti u mogućnosti da se – punim kapacitetom – uključi u programe pretpristupne pomoći Evropske unije, kako bi od 2018. godine povlačili više finansijskih sredstava namenjenih daljem razvoju. Kao i do sada, očekujemo veliku podršku naših komšija”.