Sekretar Sofić sastao se sa ambasadorkom Srbije u Hrvatskoj

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić sastao se danas u Pokrajinskoj vladi sa novoimenovanom ambasadorkom Republike Srbije u Hrvatskoj Jelenom Milić.

Sofić je upoznao ambasadorku sa aktivnostima Pokrajinske vlade i njenih institucija koje različitim programima pomažu unapređenju položaja srpskog naroda u regionu.

Resorni sekretar je istakao da Pokrajina, naročito u protekle dve godine, preko Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, intenzivno podržava naš narod u Sloveniji, Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Mađarskoj, Rumuniji, Crnoj Gori i Albaniji.

On je naglasio da AP Vojvodina ima dobru saradnju sa Vukovarsko-sremskom i Osječko-baranjskom županijom u Hrvatskoj, pograničnim regijama koje najviše gravitiraju ka Srbiji, te da je u razgovorima sa predstavnicima Srba istaknuto da su očekivanja da Srbi u Hrvatskoj imaju isti status kao Hrvati u Vojvodini, kao i da je važno veće razumevanje hrvatskih institucija kada je u pitanju ustavom zagarantovan položaj srpske zajednice.

Sofić i Milićeva razgovarali su i o mogućnostima saradnje na realizaciji projekata koje finansiraju međunarodne institucije. Kako je usvojen novi ciklus programiranja i do kraja godine se očekuje novi poziv za period 2021–2027, u razgovoru je ocenjeno da treba raditi na aktivnijem učešću lokalnih samouprava i institucija u kojima žive Srbi u projektima prekogranične saradnje.

Istaknuto je i to da je važno intenzivirati privrednu saradnju, povezivanjem privrednih komora i aktivnijim učešćem srpskih privrednika iz Hrvatske na sajmovima.

Sastanku je prisustvovala i pomoćnica pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vidosava Enderić.