Sekretar Sofić primio delegaciju Bavarske asocijacije udruženja proteranih lica

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić sastao se danas u Novom Sadu sa predstavnicima Bavarske asocijacije udruženja proteranih lica, sa predsedavajućim Kristijanom Knauerom na čelu.

Tema sastanka bila je položaj nemačke nacionalne manjine u AP Vojvodini. Sofić je podsetio na to da AP Vojvodina prednjači u regionu u poštovanju prava nacionalnih manjina, a da tome u prilog govore i podaci da se na Javnom medijskom servisu, Radio-televiziji Vojvodine, emituju programi na 16 jezika nacionalnih manjina, dok se zasedanja Skupštine AP Vojvodine prenose na šest jezika, što je najveći broj nakon Evropskog parlamenta.

Knauer je naveo da Bavarska asocijacija udruženja proteranih lica broji 1,3 miliona članova, među kojima su, osim Nemaca, pripadnici mađarske, rumunske, slovenačke i brojnih drugih nacionalnosti. On je izrazio zahvalnost povodom odluke Republike Srbije da se u postupak restitucije uključe i lica koja su oštećena nacionalizacijom, a radi se o licima nemačke nacionalnosti rođenim na području AP Vojvodine.

Tokom sastanka je ocenjeno da su bilateralni odnosi Nemačke i Srbije na visokom nivou, kao i da su projekti u okviru međuregionalne saradnje odlični, budući da je Nemačka prva po broju investicija na području AP Vojvodine.

Sofić i Knauer su se saglasili da postoje mogućnosti za intenziviranje saradnje u oblastima privrede i kulture povezivanjem srodnih udruženja, asocijacija i organizacija budući da AP Vojvodina ima veoma dobro razvijene mehanizme saradnje sa drugim nemačkim regijama.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnica sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vidosava Enderić i podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Viktor Pal.