Sekretar Bjelić na obeležavanju Dana Republike Srpske

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić prisustvovao je danas u Banjaluci svečanosti povodom proslave Dana Republike Srpske pod sloganom „Za sva vremena“.

Obeležavanje 9. januara počelo je svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Hrista spasitelja koju je služio patrijarh srpski Irinej, a širom Srpske položeni su venci na spomen-ploče boraca poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Obeležavanju su prisustvovali predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Centralna manifestacija Dana Republike – svečani defile na banjalučkom Trgu Krajine u prisustvu više hiljada građana održan je četvrtu godinu zaredom, a glavnom ulicom prodefilovalo je 2.400 pripadnika policije u ešelonima i civilnog sektora.

Čestitajući Dan Republike, Dodik je građanima Srpske poručio da je najteži period, kada se Republika Srpska borila za svoj status, iza njih, kao i da danas ima mnogo razloga za ponos i za dalje jačanje institucija i ekonomije Srpske. On je izrazio nadu da će predstojeći period obeležiti mir i saradnja na svim nivoima.

Svečanoj akademiji u dvorani „Borik“, osim zvaničnika Srpske, prisustvovali su i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, te predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Povodom 9. januara – Dana Republike, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović odlikovala je zaslužne institucije i pojedince.

Pre 28 godina, u Sarajevu je 9. januara 1992. godine tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Osnovali su je poslanici Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima u Skupštini Bosne i Hercegovine, koja su se ticala opstanka Jugoslavije.