Brisel: Sastanak sa izvestiocem Komiteta regiona za proširenje i predstavnikom regije Friuli-Venecija-Đulija, Frankom Iakopom

Predstavnici AP Vojvodine u Briselu, imali su u prostorijama briselskog predstavništva italijanske regije Friuli-Venecija-Đulija (FVĐ), 6. feburara 2019. sastanak sa g-dinom Frankom Iakopom, izvestiocem Komiteta regiona za proširenje, odnosno predstavnikom Regionalnog saveta FVĐ. Izvestilac Iakop je takođe i kopredsedavajući Zajedničkog konsultativnog odbora Republike Srbije i Komiteta regiona.
 
Pre svega, šef Kancelarije APV u Briselu, g-din Srđan Mačkić iskoristio je priliku da upozna izvestioca sa aktuelnom stabilnom političkom i ekonomskom situacijom u AP Vojvodini, a u cilјu pružanja dodatnih informacija koje mogu poslužiti u pripremanju narednih izveštaja Komiteta regiona, odnosno Komisije za državlјanstvo, upravlјanje, institucionalne i spolјe poslove (CIVEX). Sagovornici su razgovarali i o predstojećem zasedanju Zajedničkog kosultativnog odbora, u okviru kojeg kao član odbora učestvuje i pokrajinski sekretar Ognjen Bijelić.

Mimo tema od značaja za rad Komiteta regiona, razmatrane su dalјe inicijative u pogledu saradnje između regije FVĐ i Vojvodine. Izvestilac Iakop je istakao da je neophodno ponovo uspostaviti saradnju dve regije na strateškom nivou, kako bi se dala nova energija za saradnju u različitim oblastima, a pre svega u oblasti polјoprivrede, energetike, zaštite životne sredine, turizma i kultrue. Takođe, sagovornik je istakao da na osnovu dosadašnjih uspešnih projekata između Univerziteta iz Udina i Polјoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, dve strane mogu zajednički raditi u brojnim projektima kroz različite evropske mreže, te je dogovoreno da dve strane u narednom periodu detalјnije razmotre mogućnosti zajedničkih inicijativa.
 
Šef Kancelarije APV u Briselu je iskoristio priliku da pozove delegaciju FVĐ da poseti predstojeći Međunarodni polјoprivredni sajam u Novom Sadu, ali i upoznao sagovornika sa dalјim potrebama podizanja administrativnih kapaciteta u APV, a u cilјu potencijalnog doprinosa FVĐ specijalističkom programu „Upravlјanje regionalnim razvojem kroz EU fondove“ koji sprovodi Fond „Evropski poslovi“ APV. Dogovoreno je da se naredni sastanak na istom nivou održi u aprilu 2019.