„Sajam zavičaja“ promoviše vrednost zajedništva, saradnje i razvoja

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i ministarka trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Dragica Kovač, otvorili su danas, 6. juna 2019. godine u Novom Sadu prvi „Sajam zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu“.

Milićević je istakao da je intencija ove manifestacije da bude integrišuća i koheziona snaga za pripadnike našeg naroda i u Srbiji i u regionu, ali, i stimulans za napredak regiona u celini.

– Pokrajinska vlada apsolutno podržava podsticanje naših institucija, privrednika, turističkih radnika i kulturnih i drugih poslenika za produbljivanje i razvoj postojećih i pronalaženje novih oblika međusobne saradnje – naglasio je Milićević.

Prvi „Sajam zavičaja“ je okupio sve one koji su već sada nosioci te saradnje i koji, u budućnosti, toj saradnji mogu dati nove oblike, i novu sadržinu. Prema Milićevićevim rečima, među njima su predstavnici privrednih komora Republike Srpske, Banja Luke, Vojvodine, turističkih organizacija Republike Srpske i Vojvodine, Zajedničkog veća opština Vukovara i privrednici iz zemalja regiona. Takođe, ova sajamska manifestacija okupila je oko 50 zavičajnih udruženja, koja prezentuju svoju kulturu, tradiciju i običaje, i svojim delovanjem čine most između Srbije i država iz kojih su se ovde doselili.

– Naša saradnja je s jedne strane bazirana na zajedničkim emocijama koje reč zavičaj simbolizuje. S druge strane ona mora da bude bazirana i na obostranom interesu – naveo je Milićević, i dodao da taj interes može da se pronađe u zajedničkim poslovnim poduhvatima.

Milićević je podsetio da je pre nekoliko dana Vlada Republike Srpske prihvatila donaciju Vlade Srbije u iznosu od 9,3 miliona evra za finansiranje projekata u lokalnim zajednicama u Srpskoj.

– Prateći politiku naše države, u kontekstu celokupne brige za naš narod u zemljama u okruženju, i njenog čvrstog opredeljenja, da u tome ne pravi nikakve kompromise, podrška Pokrajinske vlade jeste naše trajno opredeljenje – naglasio je Milićević, i dodao da se kroz pokrajinski Fond za izbegla i raseljena lica u kontinuitetu pomaže onima koji su došli u Srbiju, ali i povratnicima.

Ministarka trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Dragica Kovač je izrazila zadovoljstvo zbog organizovanja manifestacije, koja, kako je istakla, pruža priliku da se na jednom mestu skupe ideje, stvaralaštvo i predstave potencijali srpskog naroda.

– Ova manifestacija promoviše vrednost zajedništva, saradnje i razvoja – naglasila je ministarka Kovač, i dodala da s druge strane doprinosi unapređenju saradnje u brojnim oblastima i dodatnoj afirmaciji naših potencijala u regionu. Ona je kao oblast od zajedničkog interesa istakla turizam, navodeći da je svaki treći turista u Srbiji iz Republike Srpske.

„Sajam zavičaja“ zajednički su organizovali Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Fonda za pruženje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima. Otvaranju sajma prisustvovali su predstavnici Narodne skupštine Republike Srpske, članovi Pokrajinske vlade, pokrajinski poslanici, predstavnici Zajedničkog veća opština Vukovar.