„Regionalni operski dani“ u Novom Sadu i Subotici

Zamenik sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Radivoj Proški, prisustvovao je juče u Srpskom narodnom pozorištiu konferenciji u okviru manifestacije „Regionalni operski dani“ koja se od 8. do 10. oktobra održava u Subotici i Novom Sadu.

On je tom prilikom istakao da je Pokrajisnki sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, ove godine po prvi put uveo novu konkusnu meru za podršku manifestacijama šireg društvenog i regionalnog značaja, te je u skladu sa tim prepoznao značaj manifestacije koja povezuje umetnike iz čak deset zemalja regiona.

„ Umetnici su ljudi koji otvaraju vidike i pomeraju granice te veoma lako uspostavljaju i ostvaruju mogućnosti za druge oblike saradnje. Ovom manifestacijom koju ste smestili u dva grada AP Vojvodine otvaraju se prilike i za neke druge oblike međuregionalne saradnje“, poručio je Paroški i naglasio da razvoj regiona zavisi od toga koliko smo regionalno povezani i koliko možemo da širimo kapacitet za projekte koji imaju odjeka i na privredni i ekonomski rast AP Vojvodine.

Konferenciji su prisustvovali direktori brojnih operskih kuća iz Skoplja, Tirane, Varne, Banja Luke, Zagreba, Osijeka, Temišvara, Segedina i Sarajeva a gosti dvodnevne manifestacije biće i upravnici pozorišta iz Minhena, Kelna, Nju Jork gradske opere kao i Arčimboldi teatra iz Milana.

Tokom dve panel diskusije na Maloj sceni Srpskog narodnog pozorišta, razgovorano je o mogućnostima saradnje između pozorišta širom regiona, a upravnik pozorišta Aleksandar Stankov najavio je i prvu opersku koprodukciju između Tirane, Skoplja, Varne i Novog Sada, koja će kako je rekao, biti realizovana tokom naredne godine a naslanja se na temu Otvorenog Balkana.