Radni sastanak sa predstavnicima Švajcarske agencije za razvoj i saradnju

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić sastao se danas u Pokrajinskoj vladi sa predstavnicima Švajcarske agencije za razvoj koja je jedan od sufinansijera izrade dokumenta Plana razvoja AP Vojvodine 2020-2030.

Sastanku su osim šefa Švajcarske agencije za razvoj, Milene Papageorgiu i direktora Razvojne agencije Vojvodine, Darka Bulješevića prisutvovali brojni predstavnici civilnog i javnog sektora.

Razgovarano je o sve četiri važne oblasti koje budući Plan razvoja obuhvata, a to su ekonomski razvoj, infrastruktura, zaštita životne sredine i društveni razvoj. Ocenjeno je da se aktivnosti u vezi sa izradom Plana razvoja koji bi trebao biti usvojen na Skupštini AP Vojvodine krajem ove godine, kreću u predviđenom pravcu.

Resorni sekretar i šefica Švajcarske agencije za razvoj, saglasili su se, da bi se primenom metodologije koja je ustanovljena tokom prve faze izrade ovog važnog strateškog dokumenta mogli očekivati značajni benefiti za građane Vojvodine.

Sofić je istakao da će se u predstojećoj fazi – srednjoročnog plana razvoja, najveći izazovi nalaziti upravo u monitoringu sprovođenja dokumenata za Plan razvoja i zahvalio na agilnom pristupu svih učesnika u ovom procesu.

Podsetimo, početkom marta 2022. godine započela je nova faza izrade Plana razvoja AP Vojvodine 2022-2030. koja podrazumeva definisanje vizije i pravca razvoja, kao i aktivnosti koje će dovesti do postavljenih ciljeva Pokrajine u ovoj dekadi.

„Plan razvoja je najvažniji razvojni dokument, koji daje strateški okvir na osnovu koga se definišu konkretne aktivnosti i usmeravaju resursi. Na taj način će se značajno uticati na unapređenje uslova za život i rad u Vojvodini“, pručio je Sofić.

Shodno tome, kako je Sofić podsetio, Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, uključio je građane i građanke Vojvodine u ovu fazu izrade Plana razvoja AP Vojvodine kako bi time dali doprinos određivanju prioriteta i postavljanju realnih i održivih ciljeva razvoja koje oni smatraju najvažnijim za kvalitet života u Pokrajini u narednih devet godina.