U Zagrebu održan radni sastanak Međuvladinog mešovitog odbora za nacionalne manjine

Podsekretar u sekretarijatu za regionalni razvoj , međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Vojnović, prisustvovao je u ime Pokrajinske vlade a u svojstvu člana Mešovitog odbora za nacionaalne manjine, radnom sastanku u Zagrebu, kojim su predsedavali kopredsedavajući sa srpske strane državni sekretar u Ministarstvu uprave Vlade Srbije Ivan Bošnjak i kopredsedavajući sa hrvatske strane Zvonko Milas.

Na sastanku je ocenjeno da su u oblastima prava hrvatske nacionalne manjine u Srbiji rešena mnoga pitanja te da  nadležne institucije deluju revnosno i pravovremeno. Sagovornici su se saglasili da srpska strana u ovom segmentu saradnje ima pozitivan učinak. Razmotrene su i mogućnosti rešavanja pojednih pitanja u zaštiti prava za srpsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj.

Tokom posete Zagrebu Vojnović i Bošnjak posetili su Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ gde su se sastali sa generalnim sekretarom društva Slobodanom Živkovićem.

Srpsko kulturno društvo je centralna kulturna, naučana i prosvetna ustanova Srba u Hrvatskoj, osnovana sa ciljem očuvanja i razvijanja srpskog nacionalnog identiteta u Republici Hrvatskoj.

Nakon posete SKD „Prosvjeta“, Vojnović i Bošnjak sastali su se sa zamenikom predsednika Srpskog narodnog veća Sašom Miloševićem. Tema sastanka bila je pre svega unapređenje položaja srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Srpsko narodno veće je ustanova nacionalne koordinacije veća srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj- izabrano političko, savetodavno i koordinatorno telo koje deluje kao samouprava Srba u Republici Hrvatskoj štiteći pitanja njihovih neotuđivih ljudskih i građanskih prava te njihove participacije i integracije u hrvatsko društvo.