Ivan Đoković: U poslovne inkubatore je potrebno ulagati jer su zamajac privrednog razvoja regiona

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, i podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za reagionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Nebojša Vojnović, boravili su u Zrenjaninu i Subotici, u radnoj poseti poslovnim inkubatorima, koji uz novosadski čine operativnu celinu koja unapređuje oblast šreduzetništva, podstiče i afirmiše konkurentnost i inovativnost i ključan je faktor ekonomskog rasta regiona.

U okviru delegacije Pokrajinske vlade bio je i direktor Službe za realizaciju programa razvoja AP Vojvodine, Dejan Avdalović, sa saradnicama. Avdalović je stava da je neophodno analizirati postojeće stanje u svakom od inkubatora, te pruži adekvatna podrška, kako finansijska, tako i logistička, kako bi oni bili održivi i operativni, kroz strategiju za narednu godinu.

Potpredsednik Đoković je predstavnike inkubatora upoznao sa podsticajnim merama, planovima i pravcima, koje Sekretarijat planira za 2017. godinu, sa ciljem da utvrdi šta je neophodno i šta nedostaje inkubatorima kako bi bili efikasniji i primili više stanara. ,,Ovo je prvi put da predstavnici Pokrajinske vlade posećuju poslovne inkubatore, iz čega proizilazi činjenica da nije dovoljno pažnje poklonjeno onima koji kreću u nove privredne poduhvate. Sveukupni problemi u privredi su se preneli na inkubatore, na mikro, mala preduzeća, a prisutan je nedostatak likvidnosti i obrtnih sredstava koja su pogodna za nove zamajce u proizvodnji. Nedostatak edukacija i oslanjanje na veća izvozna tržišta takođe predstavljaju ključne probleme. U narednom periodu ćemo nastojati da budemo u stalnoj komunikaciji sa inkubatorima i ,,osluškivati“ potrebe ljudi, a izdvojićemo i dodatna sredstva da pomognemo kako inkubatorima, tako i ljudima koji su započeli sopstveni biznis“, istakao je Đoković.

Poslovni inkubator Zrenjanin osnovan je pre deset godina sa namerom da podrži preduzetnički proces preduzeća koja se bave informacionim tehnologijama i podstiče njihovu inovativnost, kako bi se nivo uspešnosti takvih kompanija povećao. Prevashodno preduzetnici sa održivim IT projektima, mogu da postanu stanari Poslovnog inkubatora Zrenjanin, čiji su osnivači Opština Zrenjanin i VIP Fond.

U Subotici inkubator obezbeđuje dodatne tehničke, poslovne i obrazovne usluge svojim stanarima, kao i poslovno okruženje povoljno za njihov rast i razvoj. Osnivači su Grad Subotica, Fond za podršku investicija u Vojvodini (VIP), Visoka tehnička škola strukovnih studija (VTŠ), ATB SEVER i Regionalna agencija za razvoj MSP. U svom proizvodnom i služnom sektoru do sada je imao ukupno 21 preduzeće sa oko 50 zaposlenih, dok trenutno ima ukupno 17 stanara.
 
Osnivanjem Poslovnih inkubatora na teritoriji AP Vojvodine pružena je podrška razvojnom procesu mikro, malih i srednjih preduzeća, pri čemu se podstiče upoznavanje novih preduzetnika sa polaznom preduzetničkom osnovom putem obuka, konsultacija, razmene iskustava, znanja i veština. Kroz poslovne inkubatore podržan je proces privrednog i društvenog razvoja regiona i motivisan je konstantan stabilan rast privrede i njenih grana.