Otvoren Prvi poziv za podnošenje predloga projekata u okviru programa prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina 2014-2020 u okviru instrumenata za pretpristupnu pomoć ( IPA II )

U ponedeljak 16. oktobra 2017. godine u sali na drugom spratu  Skupštine Autonomne pokrajine  Vojvodine  s početkom u 12 časova pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Jovan Podraščanin održao  je radni sastanak sa predstavnicima Ministarstava Republike Srpske povodom razmatranja projektnih ideja u skladu sa objavljivanjem Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata u okviru IPA prekograničnog programa Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020 a sve u skladu sa nedavno potpisanim Sporazumom o sardanji  između AP Vojvodine i Republike Srpske.

Ovim pozivom za podnošenje predloga projekata su opredeljena sredstva u  iznosu od 5,4 miliona evra koja će biti dodeljivana u formi bespovratne finansijske pomoći, pri čemu korisnici obezbeđuju, u vidu sufinansiranja, minimum 15%  ukupnog budžeta predloženog projekta iz sopstvenih izvora, ili iz sredstava koja nisu iz budžeta Evropske unije.

Na sastanku su okvirno razmatrani projektni predlozi kojih je bilo 15 a za svaki potencijalni projekat  određeni su  partneri iz Republike Srbije  i Bosne i Hercegovine i uspostavnjeni su inicijalni kontakti radi dalje saradnje.

Programska oblast koju  ovaj poziv obuhvata u AP Vojvodini je: Sremski okrug i Mačvanski okrug.

Sastanku su prisustvovali i  predstavnici  iz: Ministarstva  unutrašnjih poslova -sektor za vanredne situacije, Fonda evropski poslovi AP Vojvodine, Regionalne Razvojne  Agencije Srem, Fakulteta  tehničkih  nauka, Nacionalnog  parka Fruška gora, JVP Vode Vojvodine, Pokrajinskog  sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinskog  sekretarijata  za poljoprivredu, vodoprivredu i  šumarstvo, JP Komunalac  Ruma i predstavnici opština sa teritorije Srema.