Održana prva sednica Poslaničke grupe prijateljstva Skupštine AP Vojvodine sa Narodnom skupštinom Republike Srpske

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Ognjen Bjelić prisustvivao je danas prvoj sednici Poslaničke grupe prijateljstva Skupštine AP Vojvodine sa narodnom skupštinom Republike Srpske, održanoj u Skupštini AP Vojvodine u okviru dvodnevne posete delegacije Republike Srpske Novom Sadu.

Sednici su prisustvovali Dmitar Stanišić, predsednik Poslaničke grupe prijateljstva Skupštine AP Vojvodine sa Narodnom skupštinom Republike Srpske, Srđan Mazalica, član Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske, Nikola Banjac, generalni sekretar Skupštine AP Vojvodine i Nebojša Zgonjanin, generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske.

Bjelić je tokom obraćanja izrazio zadovljstvo što se, kako je rekao, od potpisivanja Protokola o saradnji iz 2017. godine između Republike Srpske i AP Vojvodine, realizacija privredne saradnje između dva naroda koji pripada istom korpusu kreće u pravom smeru.

On je istakao da su u cilju ubrzanog ekonomskog razvoja dveju strana, uspostavljeni različiti mehanizmi i alati kojima se uz pomoć poslovnih foruma i susreta poput „Sajma zavičaja“, koji se danas održava u Novom Sadu, osnažuje pre svega institucionalna saradnja u mnogim oblastima, pospešuju poslovne ideje i povezuju privrednici.

– Projektno-tehnička dokumentacija za revitalizaciju i status pruge Šid-Bjeljina, Fondacija „Privrednik“ koja stipendira učenike i studente palih boraca i studente lošijeg imovinskog stanja, priprema više od 10 projekata prekogranične saradnje sa Ministarstvom za međunarodne odnose i evropske integracije Republike Srpske, zatim brojni paketi pomoći za naše sunarodnike van granica Srbije, samo su neki od primera dobre prakse i plodne saradnje – poručio je Bjelić.

Drugog dana posete, 7. juna, predstavnici Službe Skupštine AP Vojvodine i Službe Narodne skupštine Republike Srpske održaće radne sastanke u skladu sa potpisanim Memorandumom o saradnji dve skupštinske službe i Planom zajedničkog rada za 2019. godinu.