Predsednik Mirović i sekretari Bjelić i Milošević primili ambasadora NR Kine

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas ambasadora Narodne Republike Kine Nj.E. Li Mančanga i delegaciju kineskih privrednika koji su zainteresovani da započnu ili pošire svoje poslovanje u Srbiji i AP Vojvodini.

U razgovoru je iskazano obostrano zadovoljstvo zbog uspostavljene saradnje i prijateljstva NR Kine i Republike Srbije na najvišem državnom nivou, koja je otvorila mogućnost za realizaciju brojnih konkretnih projekata.

Mirović i ambasador Mančang su se u razgovoru saglasili da čvrste temelje koji su postavljeni u odnosima između Kine i Srbije, kao i AP Vojvodine i kineskih provincija, treba iskoristiti za dalje jačanje saradnje u oblastima privrede, saobraćajne infrastrukture, energetike, poljoprivrede, te univerzitetske saradnje.

Predsednik Mirović je naglasio da je zahvaljujući predsednicima i premijerima NR Kine i Srbije, između te dve zemlje uspostavljeno strategijsko prijateljstvo za budućnost.

„Naše dve zemlje – velika Kina i Srbija kao pouzdan partner – pokazale su da mogu da sarađuju na značajnim projektima koji daju konkretne i značajne rezultate“, kazao je predsednik Mirović dodajući da su među najznačajnijim zajedničkim projektima svakako oni u oblasti saobraćajne infrastrukture, jer kineske kompanije već grade nekoliko važnih saobraćajnica u Srbiji.

Ambasador Mančang je naglasio da NR Kina želi dalje da razvija i ojača konkretnu saradnju sa Srbijom i AP Vojvodinom, posebno u oblasti poljoprivrede, jer, kako je naveo, poljoprivredni proizvodi iz naše zemlje imaju svoje mesto na kineskom tržištu.

U razgovoru je posebno istaknuto da Pokrajinska vlada sa resornim sekretarijatom pruža punu podršku ideji o formiranju zajedničkog naučnog instituta NR Kine i Republike Srbije, u okviru Univerziteta u Novom Sadu. To će, kako je istaknuto, biti most za ostvarivanje tešnje saradnje i još boljih rezultata naših univerziteta.

Susretu u Pokrajinskoj vladi prisustvovali su i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić.