Predsednik Mirović primio ambasadora Hrvatske

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas novoimenovanog ambasadora Republike Hrvatske u Republici Srbiji Gordana Bakotu.

Mirović i Bakota su se saglasili da, u svetlu intenziviranja ukupnih odnosa između država Srbije i Hrvatske, postoje brojne mogućnosti za iskorak u saradnji Vojvodine sa Hrvatskom i njenim županijama.

U razgovoru je istaknuto da je u zajedničkim interesu da se na operativniji način unapredi privredna saradnja. Obe strane su saglasne da treba dati dodatni impuls za povezivanje srpskih i hrvatskih privrednih komora i kompanija, te za razmenu turističkih sadržaja.

Predsednik Pokrajinske vlade je naglasio da Vojvodina ima veoma dobru regionalnu saradnju sa hrvatskim županijama, posebno u realizaciji zajedničkih projekata u okviru prekograničnih programa Evropske unije, te da ima prostora da se sa više projekata dodatno unapredi.

Ambasador Bakota se u razgovoru zahvalio predsedniku Miroviću na podršci i pomoći u obnovi rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, koja je značajna kako za hrvatsku manjinu u Srbiji i Vojvodini, tako i za istoriju i kulturu ovog podneblja.

Sagovornici su se saglasili i da su srpska manjina u Hrvatskoj i hrvatska manjina u Srbiji most saradnje između dveju država, te da treba da se napravi dodatni iskorak u poboljšanju položaja manjina.

Sastanku su prisustvovali pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić i generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša.