Predstavnici AP Vojvodine u Briselu učestvovali na nedelji održive energije Evropske unije

U Briselu je od 19. do 25. juna održana Nedelja održive energije Evropske unije (EU Sustainable Energy Week) u organizaciji Evropske komisije. Glavna tema ovogodišnjeg skupa stručnjaka i donosilaca odluka u ovoj oblasti bila je čista energija za sve evropljane. Pod čistom energijom se podrazumeva energija dobijena najčešće iz obnovljivih izvora.

U kontekstu Zapadnog Balkana, najviše pažnje je posvećeno energetskoj efikasnosti javnih i privatnih objekata/zgrada. S tim u vezi, na posebnoj konferenciji predstavljeni su razvojni potencijali u toj oblasti, modeli finansiranja kroz privatno javna partnerstva, kao i kreditne olakšice koje u toj oblasti nudi Evropska banka za obnovu i razvoj.

Predstavnici AP Vojvodine u Briselu su učestvovali na ovoj konferenciji i na marginama razgovarali sa predstavnicima Evropske komisije, generalnog direktorata za proširenje, predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj, i drugima u cilju daljeg unapređenja uslova za postizanje energetske efikasnosti u AP Vojvodini.