Vojvodina predstavila investicione potencijale na 11. Međunarodnom dunavskom festivalu

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Jovan Podraščanin prisustvovao je danas u nemačkom gradu Ulmu  konferenciji „Investicione mogućnosti u Dunavsko – savskom regionu“, koja se održava u okviru 11. Međunarodnog festivala dunavskih regija i gradova.

Govoreći na svečanosti povodom otvaranja festivala, koji simboliše partnerstvo u Dunavskom regionu, jedinstvo različitosti i jača ideje kulturnog i drugog povezivanja, Podraščanin je ocenio da je saradnja AP Vojvodine sa nemačkom pokrajinom Baden-Virtemberg intenzivna.

On je prezentujući privredne i investicione potencijale Vojvodine, istakao da pokrajina  raspolaže  brojnim resursiima pogodnim za investiranje.

„Vojvodina ima pristup svim svetskim tržištima i povoljan poreski sistem. U proteklih nešto više od dve godine, pokrenute su različite konkursne mere podsticaja na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou,“ podsetio je Podraščanin i naveo da u prilog tome govori i činjenica da je samo pokrajina Baden-Virtemberg,  do sada, u Vojvodini investirala preko 129 miliona evra u 9 kompanija, što je rezultiralo sa 1390 novih radnih mesta.
 
Kao perspektivne oblasti za investicije u Vojvodini posebno su istaknute prateća automobilska industrija, agrobznis i informaciono-tehnološka industrija.

Privredne i inveticione potencijale u oviru Dunavsko-savskog regiona prezentovale su i regije Slavonije i Posavine a u okviru Vojvodine svoju ponudu posebno su se predstavili gradovi Novi Sad i Sombor.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor osvrnuo se na jačanje uloge lokalnih i regionalnih parlamenata u procesu saradnje, ističući  važnost institucionalizacije u smislu osnivanja koordinacionog tela u koje bi  kako je rekao,trebalo uključiti predstavnike regionalnih i lokalnih institucija u cilju razmene informacija, kao i definisanja zajedničkog nastupa prema podsticajnim fondovima.

Na ovom forumu, između ostalih, govorili su i državna sekretarka u bavarskom ministarstvu obrazovanja i kulture Karolina Trautner, prvi gradonačelnik Ulma Martin Bendel  kao i Piter Kulic, predsednik Privredne komore Baden-Virtemberg.

Međunarodni Dunavski festival, održava se svake druge godine, a tokom 10 dana  njegovog trajanja, na hiljade predstavnika podunavskih zemalja, gradova i regija, razmenjuju svoje kultruno nasleđe, promovišu privredne i druge potencijale, jačaju dunavsko zajedništvo i evropsku saradnju.