Predstavlјena veb-stranica i mobilna aplikacija www.visithusrb.com za podršku projektu „Colorfull Cooperation“

Danas je u Skupštini AP Vojvodine održana konferncija povodom predstavlјanja veb stranice i mobilne apilkacije implementirane u cilјu podrške  projektu „Raznobojna saradnja“ u okviru Interreg- IPA programa prekogarnične saradnje Mađarska-Srbija.

Veb-stranica i mobilna aplikacija prilagođena je  mađarsko-srpskom pograničnom području, na kojoj se na srpskom i mađarskom jeziku objavlјuju informacije o programima Raznobojne saradnje, kao i vesti o ostalim događajima i zanimlјivostima iz pogranične regije.
 
Pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu sardnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić  izneo je podatak  da čak 185 miliona građana EU, ili 37% stanovništva živi u pograničnim područjima.

„Ova područja često su marginalizovana a granice podsećaju na istorijske ožilјke. Projekti prekogranične saradnje imaju za cilј da se postojeći problemi rešavaju zajednički te da se potencijali ovih područja u potpunosti iskoriste“, podvukao je Drakulić.

On je podsetio da je projekat  „Colorfull Cooperation“ usmeren na kulturno povezivanje dva naroda i učvršćivanje kulturnih veza preko Mađarskog kluturnog centra koji će biti izgrađen na Paliću i Srpskog kulturnog centra u Morahalomu, naglasivši da će putem veb stranice i mobilne aplikacije biti olakšan protok informacija i podizanje svesti građana  o kulturi kako sa jedne, tako i sa druge strane granice.

Ester Čokaši, direktorka Evroregionalne agencije za razvoj Dunav-Kriš-Moriš-Tisa izjavila je da iako  su sveukupni odnosi Mađarske i Srbije na visokom nivou, uvek postoji prostor da se kulturna saradnja unapredi i institucionalzuje. Čokaši je istakla i da će titula Novi Sad -Evropska prestonica kulture 2021 doprineti  bolјoj sveobuhvatnoj saradnji u ovoj oblasti te pozvala prisutne da posete sajt www.visithusrb.com

Projekat „Colorfull Cooperation“ jedan je od pet projekata prekogarnične saradnje Srbija-Mađarska vredan 3.738.247,00 evra. Cilјevi projekta su unapređivanje kulturnog turizma u ovom pograničnom području, što će doprineti očuvanju dobrosusedskih odnosa, kvalitetnijem životu građana i negovanja zajedničke tradicije.

Kako je istaknuto, Veb starnica i mobilna appikacija posvećana je stanovništvu i turistima pograničnog područja Mađarske i Srbije, koji bi želeli da se upoznaju s kulturnim životom stanovništva na drugoj strani granice, da učestvuju na mađarskim i srpskim kulturnim manifestacijama, odnosno koji žele da se obaveštavaju o vestima i događajima ovog pograničnog područja, te posedujući takve informacije žele da svoje slobodno vreme provedu korisno.