Potpisan Sporazum o institucionalnoj saradnji između AP Vojvodine i kineske Provincije Fuđien

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i viceguvernerka Provincije Fuđien iz Narodne Republike Kine Guo Ningning potpisali su danas putem video-linka Sporazum o institucionalnoj saradnji između AP Vojvodine i te kineske provincije.

– Sporazum koji smo danas potpisali stvara okvir da naša međusobna saradnja dobije pun zamah u svim najvažnijim oblastima društvenog života koje su njime obuhvaćene – od privrede i polјoprivrede, preko nauke i tehnologije, zdravstva, obrazovanja i kulture, do uspostavlјanja saradnje mladih i razmene projekata. Na ovaj način iskoristićemo potencijale obe pokrajine i povezaćemo naše institucije, privrednike, razvojne agencije i naučnike – kazao je predsednik Mirović.

On je još jednom izrazio zahvalnost Provinciji Fuđien kao i drugim bratskim kineskim provincijama na podršci koju su pružile našoj zemlјi tokom borbe sa epidemijom virusa Kovid 19.

– To je potvrda izuzetno dobrih odnosa naših naroda i veoma visokog nivoa saradnje na svim polјima između naših zemalјa – Narodne Republike Kine i Republike Srbije – kazao je predsednik Mirović.

Viceguvernerka Provincije Fuđien Guo Ningning izrazila je zadovolјstvo zbog konkretizacije saradnje sa AP Vojvodinom i istakla da je Srbija izuzetno važna država na Balkanskom poluostrvu i da predstavlјa klјuč za, kako je rekla, otvaranje kapije Balkana.

– Čelično prijatelјstvo koje su započeli naši predsednici Si Đinping i Aleksandar Vučić, mi danas potvrđujemo na dobrobit svih građana naše dve zemlјe, jer postoje brojne oblasti i potencijal za saradnju koji vidimo u Vojvodini – istakla je viceguvernerka Provincije Fuđien Guo Ningning.

– Sveukupna saradnja sa NR Kinom u stalnom je usponu i ima strateški karakter sa akcentom na velikim projektima, a Pokrajinska vlada ima značajnu ulogu u tome jer je saradnju sa Kinom postavila kao jedan od prioriteta koji je zasnovan na čvrstim i prijatelјskim odnosima – kazao je ovom prilikom pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić.

Kineske investicije u Vojvodini, čija ukupna vrednost iznosi oko 50 miliona evra, zapošlјavaju više od 1.200 radnika, ali postoji potencijal za intenziviranje saradnje u toj oblasti, istaknuto je na video-konferenciji.

– Poslednjih nekoliko godina intenzivirana je saradnja AP Vojvodine i kineskih provincija. Vojvodina ima važnu ulogu u društvu i ekonomiji u Republici Srbiji, a mi smo danas još jednom učvrstili i potvrdili naše čelično prijatelјstvo – kazala je ambasadorka Narodne Republike Kine Čen Bo.

Ambasador Republike Srbije u Kini Milan Bačević rekao je da je to prva zemlјa u svetu koja nam je u vreme pandemije izazvane virusom Kovid 19 pritekla u pomoć, što potvrđuje odlične odnose naše dve zemlјe, a konkretizacijom današnjeg Sporazuma nastaviće se, kako je rekao, pozitivan trend saradnje i jačanja naših odnosa.

Provincija Fuđien nalazi se na jugoistočnoj obali Kine i jedna je od razvijenijih kineskih provincija i lider u međunarodnoj saradnji.