Potpisan Memorandum o saradnji između AP Vojvodine i Ustečkog regiona

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, prisustvovao je danas potpisivanju Memoranduma o saradnji između AP Vojvodine i Češke regije Usti, koji su potpisali predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i guverner Ustečkog regiona Oldrih Bubeniček.

Memorandum je okvir za saradnju i unapređenje odnosa dveju regija u oblastima privrede, naučno istraživačke delatnosti, zdravstva, socijalne zaštite, turizma i kulture.

„Potpisivanjem ovog memoranduma očekujem najkonkretnije oblike saradnje dveju regija kroz povezivanje privrednih komora, razvojnih agencija, privrednika i institiucija, jer postoje veliki potencijali u oblastima od zajedničkog interesa“, rekao je predsednik Mirović.

On je dodao da oba regiona imaju kapacitet da ovaj sporazum iskoriste u interesu svojih građana.

Guverner Bubeniček osvrnuo se na, kako je rekao, izuzetne odnose Češke Republike i AP Vojvodine u Južnom Banatu, a posebno na projekte koje Češka razvojna agencija sprovodi u opštinama gde živi češka nacionalna manjina.

„Današnje potisivanje Memoranduma potvrda je prijatelјskih odnosa i dobar temelј za buduću saradnju“ izjavio je guverner Bubeniček.

Ustečki region jedan je od trinaest regiona u Češkoj Republici, i jedna od najrazvijenijih industrijskih regija u ovom delu Evrope.