Saradnja AP Vojvodine i kazahstanske Almatinske oblasti

Predsednici Pokrajinske vlade i Almatinske oblasti u Kazahstanu, Igor Mirović i Amandik Batalov, saglasili su se prilikom današnjeg susreta da će jačanje saradnje između AP Vojvodine i Almatinske oblasti – dve najrazvijenije regije u Srbiji i Kazahstanu – značajno doprineti ukupnom razvoju naših dveju država. U razgovoru je istaknuto da postoji ogroman potencijal za saradnju, pre svega, u oblasti poljoprivrede, zatim u oblastima obnovljivih izvora energije, prehrambene i građevinske industrije, ali i turizama i kulture.

Predsednik Mirović je izrazio zadovoljstvo što je baš delagecija iz Kazahstana, na čelu sa predsednikom Almatinske oblasti – prva zvanična delegacija neke zemlje koja je posetila novu Pokrajinsku vladu.
„Za Srbiju i AP Vojvodinu je važna vest da zemlja poput Kazahstana želi da nam bude partner i da sarađuje sa nama u brojnim oblastima“, rekao je predsednik Mirović dodajući da je pokrajinska administracija spremna za realizaciju konkretnih projekata, koji će proizaći iz sporazuma o saradnji između AP Vojvodine i Almatinske oblasti.

Amandik Batalov je izrazio zadovoljstvo činjenicom da će Almatinska oblast intenzivnije sarađivati sa pokrajinom Vojvodinom u oblasti poljoprivrede, jer je, kako je naveo, naša pokrajina poznata kao razvijeno agrarno područje. On je izrazio uverenje da će nakon potpisivanja sporazuma ta saradnja, u obostranom interesu, brzo biti i konkretizovana.

Sastanku u Pokrajinskoj vladi prisustvovali i potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, ambasador Kazahstana u Budumpešti Nj.E. Nurbah Rustemov, zamenik ambasadora Kazahstana Galimžan Amirov i pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić.