Popaj festival i Lagani tiski spust

U Novom Kneževcu, na obali Tise organizovan „Popaj festival“, koji je obuhvatio sajam rukotvorina, lokalne i zdrave hrane, kao i zabavni deo svojevrsnih igara bez granica za najmlađe. Istovremeno je organizovan i tradicionalni „Lagani tiski spust“ – plutanje rekom nekonvencionalnim plovilima na maršruti dugoj četiri kilometara od kanjiškog Štranda do kajakaškog kluba. Tisom je plovilo sedamdesetak učesnika, sa tridesetak plovila.

„Prisustvujemo događaju koji spaja dve manifestacije, a to su Popaj festival, koji smo započeli prošle godine posredstvom prekograničnog IPA projekta Mađarska – Srbija“, rekao je Vladimir Markov, član opštinskog tima za organizaciju.
Prema rečima organizatora ova tradicija se nastavlja i u okviru prezentovanja lokalnih proizvoda izlaže se sve ono što Novi Kneževac može da ponudi.

Ove godine izlagali su proizvođači meda i pčelinjih proizvoda, zatim proizvođači bundeve, proizvodi od paprike, žene iz udruženja koje se bave starim zanatima i koje pripremaju tradicionalna jela.

Pokrovitelj manifestacije je Opština Novi Kneževac, a Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu je, posredstvom konkursa, odobrio sredstva u iznosu od 600.000 dinara, za obe manifestacije.

Dodatna sredstva je obezbedila lokalna samouprava. Sponzori su bile novokneževačke firme: Drvara „Plamen“ , DOO „Žana Lug“, STR „Krivaja“ i volonterska udruženja.

Popaj festival i Lagani tiski spust su projekti nastali iz potrebe za promocijom zdrave ishrane i fizičke aktivnosti, a prema rečima organizatora sa ovom tradicijom će se nastaviti uz animirinje svih uzrasta, dece i omladine da izađu na reku i da se takmiče u brojnim disciplinama.