Pomoćnica Enderić primila privrednu delegaciju iranske regije Alborz

Pomoćnica pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Vidosava Enderić sastala se u Pokrajinskoj vladi sa predstavnicima privredne delegacije iranske regije Alborz, predsednikom kompanije „Tic Holding“ Hoseinom Talonijem i njegovim saradnikom Davidom Babićem.

Tokom sastanka je razgovrano o mogućnostima za intenziviranje saradnje AP Vojvodine i iranske regije Alborz, te mehanizmima za ostvaraivanje novih kontakata radi povećanja obima saradnje u odnosu na dosadašnju.

S tim u vezi, Enederićeva i Taloni su se saglasli da postoji prostor za brojne mogućnosti saradnje, posebno u oblasti ekonomije i privrde koje bi trebalo otvoriti u narednom periodu.
Prema rečima Talonija, regija Alborz je zainteresovana za saradnju u oblasti transporta i građevinskog materijala koji bi mogao da se izvozi po povoljnim cenama, te trgovinu petrohemijskim i poljoprivrednim proizvodima. Takođe, kako je rečeno, postoji mogućnost saradnje putem specijalnih spoljnotrgovinskih poslova te interes za izvoz farmaceutskih prizvoda kao i mogućnost zajedničkog ulaganja obe strane.

Tokom razgovora je ocenjeno da je ostavrena značajna saradnja sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada koji snabdeva ovu regiju semenskom robom, a Alborz bi Vojvodini u budućnosti mogao da ponudi jeftinu radnu sanagu, jeftine energente i građevinski materijal, što može biti osnova za dalju saradnju u smislu zajedničke proizvodnje i snabdevanja Azije.

Sastanku je prisustvovala i šefica Odseka za međuregionalnu saradnju Nataša Nedeljković.