Đorđe Milićević primio političko-privrednu delegaciju iz Italije

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević primio je danas političko-privrednu delegaciju iz Italije, koju predvodi član Evropskog parlamenta Marko Cani. Glavna tema sastanka bila je dobra privredna saradnja, koju Srbija i Italija već neguju, kao i podizanje na značajno viši nivo kroz nove investicije u Vojvodini.

Potpredsednik Milićević je upoznao članove italijanske delegacije sa privrednim potencijalima kojima raspolaže Republika Srbija i AP Vojvodina i predočio sve mere koje Pokrajinska vlada preduzima u cilju privlačenja novih investicija.

„U odnosu na raniji period, mi smo značajno unapredili podsticajne mere za ulaganja i uveli dodatne subvencije na koje investitori mogu da računaju prilikom novih ulaganja u AP Vojvodini“, istakao je Milićević uz uverenje da je to dodatni impuls kako italijanskim, tako i drugim domaćim i stranim investitorima, da iskoriste dobre uslove i povoljnu klimu za poslovanje u našoj zemlji.

odsetivši da je obim ukupne trgovinske razmene, koji je Srbija u 2016. godini ostvarila sa Italijom, iznosio 3,7 milijardi dolara, u kojem Vojvodina učestvuje sa milijardu dolara, Milićević je ocenio da bi smo se sa ovim tempom privredne saradnje, mogli uskoro približiti cilju od četiri milijarde dolara trgovinske razmene.

Saradnja u cilju zajedničkog izlaska na treća tržišta ima posebno značajnu ulogu, ocenili su sagovornici na sastanku u Pokrajinskoj vladi na kojem su, osim članova Evropskog parlamenta iz Italije, prisustvovali brojni privrednici iz Lombardije zainteresovani da započnu poslovanje u Vojvodini.

Marko Cani, član Evropskog parlamenta je istakao da je Vojvodina posebno interesantna italijanskim investitorima, kao najrazvijeniji deo Srbije, koja za Italiju predstavlja vrata prema Istoku i Balkanu. Pored poljoprivrede, italijanski privrednici imaju ambiciju da investiraju u tekstilnu industriju, industriju čelika kao i u oblasti informacionih tehnologija. Cani je istakao da intenziviranje saradnje sa našom zemljom nije samo interes Evropske unije, već i Italije, čemu u prilog govore značajni ekonomski pokazatelji.

Gosti iz Italije danas će razgovarati i sa predstavnicima Privredne komore i Razvojne agencije Vojvodine, te domaćim privrednicima, u cilju predstavljanja potencijala Vojvodine i povoljnih uslova za nova ulaganja italijanskih privrednika u našu pokrajinu.

Sastanku je prisustvovao i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić.