Pokrajinska vlada će podržavati skupove koji baštine tradiciju i kulturu različitih krajeva

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, prisustvovao je u Bukovcu, sedamnaestom po redu Zavičajnom zboru-kosidba, sportsko-kulturnoj manifestaciji, čiji je cilj očuvanje krajiške tradicije i kulture.

Tradicionalnoj manifestaciji, koju su organizovali Zavičajno udruženje „Manjača“ i Savez krajiških udruženja, prisustvovao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, predstavnici Vlade Republike Srpske i drugi gosti.

Pozdravljajući organizatore i učesnike Zavičajnog zbora, potpredsednik Milićević je naglasio da će Pokrajinska vlada uvek podržavati skupove koji baštine tradiciju i kulturu različitih krajeva, jer upravo po tome je prepoznata Vojvodina, kao i cela Srbija, po bogatstvu različitosti.

– Vojvodina je deo Srbije u kojem se neguje zaista bogat spektar različitosti, a tom spektru Krajišnici daju posebnu boju. To je boja snage, odlučnosti, preduzimljivosti i ljubavi prema svom narodu, svojoj zemlji, i naravno, odanosti svom poreklu i svom zavičaju – kazao je potpredsednik Milićević.

 On je dodao da zavičaj nikada ne umire u čoveku, te da je zato važno da se ne zaboravi odakle je ko potekao, a baš zato su značajni skupovi poput ovog Zavičajnog zbora, koji podsećaju na stare veštine i običaje koje su vekovima negovali preci, na viteška nadmetanja u tradicionalnim disciplinama, na tradicionalne igre i pesme. Potpredsednik Milićević je zahvalio Krajišnicima što neguju tradiciju koja služi na ponos i što istrajavaju u njenom čuvanju.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin naglasio je da su Krajišnici doneli u Srbiju i pokrajinu Vojvodini najbolje što su imali.

– Krajišnici su dali priliku Srbiji i Vojvodini da budu ponosne na čestite i dobre ljude koji su othranili svoje porodice – kazao je ministar Vulin, dodajući da srpski narod treba da čuva različitosti koje je gradio živeći na različitim prostorima.

U okviru manifestacije, tokom celog dana su organizovane sportsko-viteške discipline, bogat kulturno – zabavni program, takmičenje u košenju trave i drugo.