Počela realizacija projekta „Free crossing Bačka“

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Vidosava Enderić prisustvovala je danas otvarajućoj konferenciji povodom početka projekta „Razvoj prekograničnog prelaza Santovo-Bački Breg sa potrebnom carinarnicom i objektima u funkciji teretnog saobraćaja“, koji se realizuje u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

Cilj projekta je razvoj graničnog prelaza Santovo-Bački Breg koji će biti funkcionalan za sve vrste saobraćaja. Granični prelaz trenutno mogu da koriste samo putnička vozila i teretna ispod 3,5 tona nosivosti.

Enderićeva je obraćajući se prisutnima, naglasila da je jedan od najvažnijih ciljeva prekogranične saradnje u Evropi upravo smanjenje negativnih efekata postojanja granica.

„Stvaranje prekograničnih mreža i partnerstava te razvoj zajedničkih prekograničnih aktivnosti podstiču oživljavanje privrede, zaštitu prirodne i životne sredine i povećanje socijalne kohezije programske oblasti, čime stičemo priliku da u potpunosti iskoristimo mogućnosti koje pruža pogranični položaj“, poručila je pomoćnica Enderić i podsetila da Sekretarijat aktivno učestvuje u procesu programiranja i izradi programskih dokumenata u okviru radnih grupa za programiranje na teritorijama obuhvaćenim IPA programima prekogranične saradnje za period 2021-2027.

Kroz zajedničko upravljanje programima i projektima, kako je navela Enderićeva, osnažuje se razvojna komponenta na lokalnom nivou, što u budućnosti mora biti temelj na kome ćemo graditi naše društvo.

Predsednik Skuptine AP Vojvodine, Ištvan Pastor istakao je da stanje na graničnim prelazima Horgoš i Kelebija govori o tome kolika je zapravo potreba za realizacijom ovakvih projekata.

„Industrijalizacija Srbije, kojoj svedočimo svakim danom, iziskuje što praktičniji i efikasniji transport i razmenu robe, stoga je neophodno da se ovakvi programi realizuju te da se vode kao strateški projekti od značaja u našoj zemlji,“ ocenio je Pastor , istakavši da je projektovanje proširenja i dizanje kapaciteta ovog graničnog prelaza značajano i za Zapadnobački okrug jer će privredna i društvena aktivnost u tom regionu biti mnogo veća.

Konferenciji su prisustvovali i pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine, Svetlana Kilibarda, načelnik Zapadnobačkog upravnog okruga, Goran Nonković, direktor Zavoda za urbanizam Vojvodine, Predrag Knežević i drugi.